21 Temmuz 2013

Prophets of Science Fiction e04:

Arthur C. Clarke

--- spoiler ---

.evrim ve uzaylı meselesine kafayı takmış bir amca imiş. o bir yazar... uzaylı işgali meselesine de çok kafayı takmış. Almanların ingiltereyi bombalamasından pek mütessir olmuş. zeplinleri havada görünce uzaylı işgalini canlandırmış herhalde kafasında.

.uydularla iletişim üzerine kafa patlatmış. Kaşifi bu amca mıdır? Keşfetti diyorlar ama bilemedim. Adam iletişim subayı iken tutup böyle bir futuristik fikir ile gelmiş. Tebrik ederiz kendisini. üstüne de bunu gerçekleştirmiş ilim adamları. tabi desteksiz atsa gerçekleştirilmez idi belki ama hani aydan değil de uydulardan sektirmece yapabilmişler.

.kepler meselesinde çok bir bağlantısını kuramadım. 2001 uzay macerası filmini de izleyelim bari. İnsanın ortaya çıkışı, yaratılış, evrim gibi meselelere girmiş. 68 yılında bir film ama bu konular bile iyidir, izlemek için yeterlidir gibi göründü bana. 

.Bu arada uzay asansörünü de düşünmüş amcam. fizibilitesi ne kadar vardır? nano teknoloji ile olacak gibi diyorlardı ama daha çok uzaktalar. bunun üstünde çalışan bir sürü tip var imiş. bakalım belki ilerde olur, neden olmasın? zamanla uzayda daha çok insan yaşayacak demiş ama zor gibi o biraz.

.yapay zeka meselesi enterasan. Bilgisayarların hesap makinasından daha kullanışsız olduğu dönemde adam 2001 uzay macerası romanında bulu düşünmüş. Tabi kötücül bir bilgisayara dönmüş sonunda ama o da olmazsa olmazdı herhalde. sonra skynetler falan ver elini gidelim demiştir. tabi ilk bu fikirler kimden çıktı onu bulmak lazım ya her birine ilk diyorlar nerdeyse. o yüzden kararsız kaldım.

--- spoiler ---