21 Temmuz 2013

Prophets of Science Fiction e05:

Isaac Asimov

--- spoiler ---

.robotlarla kafayı bozmuş bir abimiz. Kendisi yazar bir bey. Kuralları da koymuş. İnsana zarar verme. İnsana zarar verecek emri uygulama. Bunlar olunca zarar görmezsin. son kural Robotların kendini koruması meselesi imiş.

.i robot filminde de benzer olaylar var idi. Buna da girdiler ama öncesi ve sonrası ile bir sürü sorunu var tabi. Bunlar üzerine pek bir kafa patlatmış abimiz. zateb filmin görüntülerine de döndük devamlı.

.robotların hayatımızdaki yeri meselesinde de üç beş kelam edildi. Otomotivde, sağlıkta çeşitli yerlerde. Bu durumdan sonra robotların yararından çok zararı meselesine girdiler. yine ı robot meselesi işte. zaten mutlu mesut yaşansa pek olmaz o iş.

.robotlu 300 tane roman yazmış. Yememiş içmemiş robot demiş. Adama bak yahu... robonot meselesinde de düşünmüş eleman. Uzayda robot destekli aramalar falan derken bir sürü muhabbet. Tabi yine her seferinde robotların isyanı, insanlara zarar vermesi gibi meselelere dönüp geliyoruz. Başka türlüsü de olmasa olmaz zaten.

.insan gibi robotlardan tanrıya geçmek fikrine girmiş. Biyolojik robotlar ve yine uzuv taklitlerine girdiler. adam kendi dünyasının tanrısı gibi işte... en güzeli. saygılarımızı sunarız asimov abimize.

--- spoiler ---