21 Temmuz 2013

Prophets of Science Fiction e06:

Jules Verne

--- spoiler ---

.hepsi de bilim kurgu babası arkadaş. Yazar olmak isteyen biriymiş ama ailesi hukuk okumasını istiyormuş. Bu durumda sıkıntı çekmiş ama işte sonuç ortada demek. Adam istediği hayatı yaşamış. Tebrik ederiz...

.aya gidişle ilgili bir sürü detayda kahanet etmiş resmen. Yazdığı aya gidiş romanında böyle bir durum varmış. Tabi algıda seçicilik olabilir.

.denizler altında yirmi bin fersah meselesine girmeden olmaz tabi. Yeni pek bir şey öngörmemiş belki ama yine de adam savaşsız temiz bir macera yazmış. Benzer şekilde the league of extraordinary gentlemen filminden de arada kesitler gördük.

.dalış tüplerinin icadı konusunda ilham kaynağı olmuş ama şimdi hiç bir şey keşfetmemiş demeyelim. bu dalış tüplerim eselesinde antik uzaylılar belgeselinde miydi yoksa başka bir yede miydi ek bir bilgi vardı ya şimdi hatırlayamadım. Aynı şekilde elektrosok tabancasının keşfine de ilham kaynağı olmuş.

.amatör bilim insanı dedi kakü abi. Lan nasıl amatör bilim insanı olunuyor. Biz de olalım bari... ardından, su ile çalışan arabalara geçtik. Denizler altında yirmi bin fersah da sudan enerji üretilebileceğinden bahsetmiş. Tabi ama depoya hidrojen doldurmak apayrı bir şey gibi aslında.

.uçan gemi tasarımı yapmış. Çok iyi gelmedi bu bana. Neden gemi şeklinde mesela. Aerodinamik olarak uygun mu mesela. bunlara pek girmediler. Üstüne steampunk mıdır nedir? Ona girdiler. Eh işte böyleyken böyle. sonunda da karanlık tarafa geçmiş, kimyasal silahlı bir roman yazmış dizi sakatlandıktan sonra ve şeker koması ile gitmiş.

--- spoiler ---