16 Haziran 2013

Blue Collar Dogs e01:

Canine MD

bir başka hoş bir köpek belgesel serisi, üç adet bölümü bulunuyor. diğer bölümlere de denk gelirim inşallah. aslında üç bölümü peşpeşe yayınladılar ama izleyemedim artık o kadarını da, kusura bakmasınlar. çalışkan köpekler diye çevirmişler, reklamlarında da dogs with jobs diye reklam ediyorlar ama bölümde çıkan ismi bu, doğrusu budur herhalde. dogs with jobs diye aratınca daha eski bir belgesel çıkıyor.

--- spoiler ---

.sağlık yardımcıları, körlerin rehber köpekleri, sağırların kulakları, tekerlekli sandalyedekilerin uzuvları gibi eğitilen köpekleri gördük. hepsi birbirinden ilginç hikaye aslında ama normal köpeklerin hiç eğitilmeden hastalıklara tepki vermesi bana en ilginci geldi.

.ilk olay şeker hastalığı olan bir kadının çat diye bayılmadan önce köpeği telaşlanıyor imiş. bir nevi erken uyarı sistemi gibi bir şey ve hemen önlemini alıyor imiş. hayat kurtarıyor yani resmen. pek de minik bir şey, o burnu ile nasıl kokluyor çözemedim ama süper bir olay.

.benzer şekilde göğüs kanserini cihazlar tespit edemez iken köpeği tespit etmiş diğer bir hikaye var sonlara doğru. o da çok acayip, nefesini koklayıp, göğsünü işaret edip garip hareketler yapıyor imiş. davranışları değişmiş falan, tabi biraz yanlı anlatımlar olabilir ama her türlü ilginç.

.bunlar haricinde yardımcı köpek olarak eğitim meselelerine girdik, adamlar kanser kokusu için bile eğitiyor köpekleri ya o çok acayip, bildiğin kanserli idrarı ayırt ediyor hayvanlar. vay anasını dedim.

.sağır bir hanımın köpeğinin tavırları da çok enteresan geldi, hani körlere klavuzluk yapıyor da seslere karşı uyarması falan da çok iyi düşünce.

.tekerlekli sandalye olayı da vardı. yerdeki eşyaları alıp veriyor, kapıları açıyor, tekerlekli sandalyeyi çekiyor. yapmadığı iş yok elemanların şunlara bak diyor insan.

.bir de yazılara göre komut alan bir köpek eğitmişler, o da iyi idi. yetenek sizsiniz'e katılsa garanti şampiyon olurdu herhalde. yazıdan komutları öğrenip uyguluyor.

--- spoiler ---