3 Eylül 2018

how the universe works s06e03:

Dark History of the Solar System

--- spoiler ---

.güzel bölüm vaadi ile başlattılar ama pek bir şey anlatmadılar. genelde tekrar ettikleri lafları tekrar ettiler. bu sezonun muhabbetleri miydi? yoksa başka yerden mi duydum bilemiyorum. dünya ve venüs'ün ikincil gezegen sistemi olduğunu iddia ediyorlar.

.30 tane gezegen varmış, mars büyüklüğündeymiş. hepsi birbiri ile çarpışa çarpışa yamulmuşlar, bir tek geriye mars kalmış. jupiter'in de katkısı ile maddeler marsta toplanmamış ve güneş sistemi bu halini almış. o yüzden mars daha eskiymiş de dünya daha yeniymiş. böyle bir şeyler anlatıyorlar.

.30 gezegen fantezisini ilk kez duyuyorum ama diğerleri tanıdık geldi, dünyanın ilk oluşan gezegenlerden olmadığı, en azından iki büyük gezegenin dünyanın yörüngesi civarında olduğunu söylüyorlardı. şimdi sayıyı artırmışlar.

.aynı zamanda ay'ın oluşumuna da tek bir çarpışma yol açmadı diyorlar. bir kaç çarpışma ile dünyanın üst katmanı ay'a taşınmış. böyle bir teori. onu da aydaki kayalardaki silkat mıdır? zaman ölçer bir şeyler varmış. oraları da net hatırlayamadım artık kusura bakmayınız.

.iki gezegenin çarpışmasında kayalardaki silisyum ya da benzeri bir madde buharlaşıp asteroidlere geçmiş, oradan da bir hesap kitap yapıyorlardı. bir taraftan insanın inanası geliyor ama diğer taraftan saçını mora boyamış, joleli görünce insan bu tipler mi bilim yapıyor diyor. zaten resmen ekran yüzlerini dizi sezonu gibi güncelliyorlar. çok ciddiye alamıyor insan.

.güneş ile merkür arasında bir gezegen olması gerektiği söylemişler. volkanların gezegeni demişler de isim benzerliği herhalde. sonra gezegen olmadığı ortaya çıkmış, asteroid falan olabilir diyorlar hala ama onu da tam göremeyiz diyorlar.

.vakti zamanında güneş yakınında olaylar olmuş, jupiter ve saturn oraları temizlemiş, bir gezegen çekirdeği falan da bulmuşlar. hep bir dedektiflik olayları bir adeta bir csi'mış gibi anlatıyorlar. büyük olaylar olmuş adamlar kalıntılardan teori üretiyor.

.güneş sistemi istisnai bir sistemmiş diyorlar ama işin garibi bu malların uzak yıldızlarda gezegen tespit etme yöntemi ancak güneşine yakın büyük gezegenler için geçerli, en azından ilk keşfedilen gezegenler böyle olduğu için diğer güneş sistemlerine benzemiyor da olabilir, o yüzden biraz boş beleş bir muhabbet gibi geldi. tabii yine de dünyanın ikincil gezegen olması, çeşitliliği açıklayan mantıklı bir teori olabilir. doğrusunu tabii ki allah bilir.

--- spoiler ---