11 Mayıs 2018

one strange rock s01e07:

Terraform

--- spoiler ---

.harika ötesi görüntülere devam. canlılığın kayayı şekillendirmesi, kayanın kendisi olması, daha biz yokken tüm canlıların dünyada olması ve bizden sonra olacak olmaları. bu gibi mevzulardı, biraz küresel ısınma, biraz madenler şunlar bunlar derken bitti gitti.

.kaya içinde yeşeren kök görüntüleri falan güzel, tapınağı ele geçirmiş ağaçlar. rahip önünde durmuş poz vermiş. kendi dillerinde konuşturmaları da güzel ama bir de adamlar çok hoş bir eda ile konuşmuş, ona da özel çaba sarf etmişler sanki. doğadan güçlüsü yok diyor.

.belli ada için mi söylediler, tüm kumsallar için mi bilemiyorum ama papağan balığının kakası ile oluşuyormuş. kumun yüzde yetmişi falan kaka imiş, artık nasıl bir kaka yapmaksa, bu da dünyayı şekillendirmelerine örnek diyor.

.geyikler için liken diye bir bitki, dünyanın yüzde sekizi falan bununla kaplıymış. her tarafta yetişebiliyormuş. kayaları parçalayıp tekrar okyanus içine götürüyor, oradan da magma için yol hazırlayıp tekrar kaya oluşumuna yardım ediyormuş. böyle bir çılgınlık.

.kireç taşları da birikmiş canlılarmış, ne kadarı doğru bilmiyorum ama çindeki kireç taşlı dağa tırmanış görüntüleri için özel yapmışlar, o tipler sadece bu çekim için tırmanmamışlardır herhalde. görüntü inanılmazdı. tepesinde de bir tutam ağaç.

.insan yapımı mevzularda biraz az dokundurdular. roma zamanından beri mermer çıkartılan bir yer, parmakları eksik italyan bir abimiz, yine hoş tını ile konuşuyorlar. uzaydan beyaz olarak görülebiliyormuş. dünyayı şekillendiriyorlar işte. dağları oymuşlar bitirmişler ama esas sorun atmosfere yapılanlarmış.

.bunda da tabii eski oksijen fazlalığı dönemler ve kar topu dünya meselesi var, canlılık önce fazla oksijenden az daha kendini yok edecekmiş. buzların altında hayata tutunmuşlar, sonra yüce yanardağların hikmeti ile tekrar dünya ısınmış ve canlılık coşmuş. güzel anlatımlar, güzel görüntüler.

.şehirler meselesi de güzel, uzaydan ışıkları izlemek apayrı bir şey olsa gerek. binaların içindeki maddelerden kıyafetlere hepsi canlılığın eseri diyor. japonyada bir adada üstüste binalar inşaa etmişler, bir sürü insan toplaşmış. kömür çıkarmak içinmiş, kömür bitince hepsi terk etmiş, doğa geri alıyormuş. henüz pek öğütmemiş ama işlem halinde görünüyor. binalar çürüyüp düşüyor, üzerleri kaplanıyor. into the badlands evrenine girmişler de haberleri yok.

.en ilginç bilgilerden biri suyun akışını kıvrımlı hale getirenler de bitkilermiş. kökleri yüzünden bu hale yardımcı oluyorlarmış. bitkiler olmasa kıvrımlı su olmaz, medeniyetler olmaz demeye getiriyorlar ama eminim ki tek sebep bu değildir, bir sebep bile olsa şahane bir şey.

--- spoiler ---