29 Mart 2018

the terror s01e01:

Go for Broke

bir adet yeni dizi daha, korku dizisi yapalım demişler. amc yapmış, adamlar korku seviyor herhalde. kitap uyarlaması imiş. aynı zamanda gerçek olaylardan esinlenmişler. hepsi iyi güzel. oyuncular da güzel ama ne bileyim soğuk bir akşam izlenecek bir dizi değilmiş. izlerken biraz bunalttı, biraz sıktı. insan o buzların arasında üzülüyor. gark ettiriyor. her an ettirebilir. bir de full erkek, mürettebat öyle. geçmiş görüntülerinde ne anlatırlar bilmiyorum ama 1800'lerin ingilteresi işte. biraz kasıntı, biraz iyi. adamlar böyleymiş. antartikaya yeni bir geçit bulmaya gitmişler ve olaylar gelişmiş. hikayenin en başında sonunu söylüyor gibiler ama eğer dizi komple suda geçmeyecekse çok daha iyi olabilir. şimdilik çekimser bir iyimserliğim var. zaten güzel çekmişler, ağır müzikleri biraz sesli basmışlar ama iyidi hoştu.

--- spoiler ---

.adamın teki yerli halkın tekinden bilgi alıyor, onunla başlıyor. keşke gönderdikleri iki gemiyi arıyorlar. iki kaptan var. yaşlı olan daha üst, diğeri ast ama ast olan daha bilgili gibi. sherlock'tan elemandı. expanse'de falan da gördük. diğer tipler de hep ingiliz dizilerinde boyunu posunu göstermiş tipler.

.mevzu karışık aslında, yani teknik tabirleri yüzünden mi planları yüzünden mi bilmiyorum bölümün sonunda terror gemisinin kaptanın dediğini uygulamıyorlar, sabahına buzların arasında mahsur kalıyorlar ve olaylar öyle başlıyor.

.öncesinde garip bir hastalık var, mürettebattan tekini öldürüyor, adama otopsi yapıp gömüyorlar. yüzüğünü unutuyorlar. bunların hep geri dönüşü olacak mı? ölmeden önce yerlilerden birini görüyor. eskimo mudur nedir? acayip tipler var.

.esas kaptan yaşlı ve göbekli olan pek bir inançlı, tanrısını da almış kelmiş antartikaya başarıya ulaşacaklarını düşünüyor ama başlangıç olarak çuvallıyorlar. bütün askerler sırayla ölecek biz de keyifle izleyecek gibiyiz. pat diye denize düşen zaten ölüyor. öyle iğrenç bir yer.

.bölüm konusu olarak fazla bir gerginlik veremediler. adamın teki buz gibi suların içine dalgıç kıyafeti ile girdi. motorlarına buz takılmış, pervaneyi falan kırmış. o ara suya düşüp donarak ölen adamı gördü de nasıl üzerine geliyormuş gibi olabilir? o kadar su içinde garipti biraz. kimseye söylemedi öyle kaldı.

.doktor tipleri garip, otopsiyi falan çıplak elle yapıyorlar, özenle çekmişler. iğrençlik ve gerginlik olsun demişler. olayların nereye gideceği hakkında hiçbir fikrim yok. denizde geçen filmler biraz beni bayıyor ama sonuçta adamlar güzel çekmiş, her türlü izliyoruz artık.

--- spoiler ---