16 Aralık 2017

how the universe works s05e04:

Stars That Kill

--- spoiler ---

.izlediğim en gereksiz bölümüydü. zaten her bölümde dünyanın sonuna gönderme, dünyanın sonu ile ilgili zaten elli tane bölüm varken bir de ölümcül yıldızlara girelim demişler. dünyayı ilgilendiren bir mesele zaten değil, bunca zaman da elli kere tekrar ettiler.

.magnetar vardı mesela, geçen izlediğim bölümde yine aynı muhabbetleri etmişlerdi. onun menyatik atımı ile dünyanın anası ağlayabilirmiş, durum bu yani.

.gama ışınları da en son korkutmaları. bir kaç dakika görülmüş, gerçek gökyüzü çekimi ile bunu gösteriyorlar. yıldız gibi parlayıp bitiyor. işin ilginç tarafı milyar yıl öncesinden geliyormuş. 7 milyar ışık yılı uzaktan geliyor, inanılmaz aslında ama tabii bunu ilk defa duymuyoruz. daha yakın olsa dünyayı öldürürmüş falanmış filanmış.

.zaten kırmızı dev meselesi vardı. ona girmeye utandılar herhalde de bu sefer beyaz cüce dediler. güneş beyaz cüce mi olacak arkadaş? ne alaka merkürü falan niye öldürdünüz hemen? çok anlamsızdı.

.galaksinin göbeğinden fırlayan başı boş yıldız meselesi belki bir parça ilgi çekici olabilir ama ne bileyim onun da bir espirisi yok. güneş sistemine yaklaşacak da yörüngeleri bozacak da bundan bahsediyorlar. samanyolu galaksisinin devasalığı içinde tutup da bir yıldızın yaklaşması ihtimali yok yani. sallıyor da sallıyorlar.

.adamlar bir tane beyaz cüce etrafında yok olan gezegen gözlemlemiş, onun geyiğini yapıyorlar. ellerinde malzeme yok. zaten malzeme olsa yer yerinden oynar. hala aynı geyikler. ilgi çekici olduğunu zannediyorlar herhalde.

--- spoiler ---