15 Haziran 2017

the handmaid's tale s01e06:

A Woman's Place 

--- spoiler ---

.şimdi kocası ölmemiş, bölüm sonunda onu öğrendik. güzel de bir müzik basmışlar. hepsi çok güzel ama adamın ölmemesi neyi değiştirecek. bu direniş hareketinde falan bir rolü mü var? meksika büyükelçisiymiş. bir şey yapamayacaklarsa ne diye o kadar kastırdılar? ülkem ölüyor diye senin insanlığını umursamıyorum demek istedi resmen. benim ülkem çoktan öldü diye de cevap verdi olaylar bundan ibaret.

.tabii öncesinin işlenişi güzeldi. bir etkinlik olacak, düzgünce cevap verirsin değil mi? dediler. gelenler de işte meksikadan heyetmiş, yaptıkları ticaret de doğurgan kadın ticareti imiş. böyle düşününce çok acayip hakkaten. bu kafaları nerden buluyorlar, insan şaşırıyor.

.üstelik tüm bu olay için kırmızılıları topluyorlar, yetmiyor ürünleri çocukları gösteriyorlar. bir mekan, hepsine yemek veriliyor. fedakarlıklarından ötürü damızlıklara teşekkür ederiz tarzında bir şeyler diyorlar. şaka gibi.

.bir diğer şaşırtıcı olay tüm bu sistemin başında esas fikir babası kadınmış. hatta kumandanın karısı rolündeki kadın. salak mı kendisi? feminist falanmış üstelik. sistemi değiştirmek istemiş. bakmış dünya ölüyor bir şeyler yapmak istemiş ama yapa yapa bunu yapmış. karbon salınımını büyük ölçüde azalttık diyor. kadınlara kitap okuması yasak, kendisi eski yazar, böyle de bir şeyler yapalım demişler. yeterince çarpıcı olmuş. yeşil kıyafetlere geçişi falan iyidi yani.

.kumandan dediği kocasıyla ilişkisini, kadının yerinin değişimini falan vurgulamışlar. bunu toplantılara almamaya başlamışlar. sadece evinin idaresine çekilmiş. hala bunun doğru olduğunu savunuyor ama zannetmiyorum.

.nick ile yakınlaşmalar kocasının ölümü yüzündendi. şimdi ne olacak? adam buna yardım edebilecek gibiydi ama olmayacak gibi. koca meselesi işi karıştıracak gibi. zaten kumandandan daha çok bu adamla beraber olacaksa bundan çocuğu olacak. bir de ortaya çıkarsa yandık yani.

--- spoiler ---