21 Haziran 2017

genius s01e07:

Chapter Seven

--- spoiler ---

.einstein'ın büyüklük haline geçtik. yavaş yavaş yaşlandırma tekniği kullandılar, sonra bir sabah ansızın çok aşırı yaşlandı. oyuncular değişti. elsa'yı oynayayın yaşlanınca gözleri falan küçülmüş gibi olmış. mileva desen zaten acayip bir tip olmuş.

.şimdi bunların özel hayatı bizi ilgilendirmez ama bunca sene kadın boşanmamış. elsa evlenmeden idare etmiş. genel görelilik kuramı ispatlanınca çok meşhur olacaksın, daha fazla böyle yaşayamayız dedi ve olaylar gelişti.

.adam nobel alırsa ödülünü verecek ve oğlanları ile hiç görüşmeyecek. mileva ciddi kindar bir insanmış. oğlanların psikoloji de mahvoldu. tamam yerden göğe haklı ama işte sonra oğullarından biri kafayı yiyip kendini gebertmeye falan çalışıyordu.

.havadan azot üreten abimiz suni gübreyi falan bulan abimizmiş ama aynı zamanda kimyasal silah yapan da abimizmiş. herhalde ilklerden biri kendisi. keltoş hiç yaşlanmamış, hep aynı oyuncu devam ettirmişler. haliyle einstein ile araları bozuluyor sonra düzeliyor. öyle karışık bir şey. komutanların yemeğinde karısının kendini öldürmesi bir harikaydı. aferin dedim karıya.

.savaş karşıtlığı pasifistlik meselesinden einstein'ın olaylara dahil olmasına geçtik. ilkin ben bilim insanıyım siyasetçi değilim diyordu. sonra bir şeyler yapılmalı diye olaya el attı. almanyada fazla kalmayacak zaten.

.bunu başından beri sevmeyen sakallı profesörü tam bir yahudi düşmanı. teorisini gözden düşürmek için toplantı düzenliyor. kalabalığın arasında einstein var dalga geçiyor falan, gazetelere çıkıyor ve savaş başlasın diyor. artık bilim insanları olarak birbirlerine girecekler herhalde. tabii kimin kazandığı belli.

.adam sonraki güneş tutulması meselesi yapıyor. ölçümler bu kadar mı değişken olabilir ki? basın toplantısında edilen laflar iyidi. insan bir kere ters düştü mü kanıt gelse dahi görmüyor demek. bilimde bile böyle oluyorsa dinden imandan çok da şey beklememek lazım.

--- spoiler ---