9 Haziran 2017

genius s01e04:

Chapter Four

--- spoiler ---

.adamlar kadını nasıl sömürdüğünün belgeselini yapmış. buna özel olarak karısıyla birlikte çalışan radyum bulucuların hikayelerini de eklemişler. nobel kazanıyor ve diyor ki karıma da ödül verilmeyecekse ben o ödülü almam. einstein sadece fark edilmeye çalışıldığı makalelerde karısının adını bile yazmıyor.

.adamın meşhur denklemi ortaya çıkıyor ama tüm işi karısı yapmış gibi. matematiksel ispatlarını, kütüphane işlerini falan hepsini karısı yapıyor. çocuğa falan bakamıyorlar, yetmiyor kaynanasını çağırıyor, işler çığrından çıkıyor. mevzu bunlar hep.

.patent bürosunda çalışma meselesini de iyi yapmışlar. adam yanına eski arkadaşını getiriyor. onla yaptığı fikir alışverişlerini bile karısının önüne koyuyor. nasıl bir insan evladı olduğunu buradan anlıyoruz zaten. dizi einstein'ı resmen gömmüş.

.bir de diyor ki soyadımız var zaten, einstein bir taş demek. birliğimizi sembolize ediyor falan filan, saf olarak böyle düşündüğünü hiç zannetmiyorum. sadece tanınır olma meselesiyle kafayı yemiş. kendi ismi olmasını istiyor. 

.ilkin moleküllerin varlığını ispat etmiş, ilk makalesi oymuş herhalde. üç ya da dördüncü makalede de zamanın göreceli olduğu meselesine gelmiş. zaten en baştan beri kafaya taktığı da buydu.

.bu süre içinde ilk takıldığı kadının ailesinde olaylar meydana gelmiş. oğulları kafayı yiyip anasını öldürmüş, sonra kendini öldürmüş. cenazelerine gidiyor, eski takıldığı ile konuşuyor. babası ile konuşurken zamanın göreceliği üzerine laflar ediniyor.

.tabii insan sormadan edemiyor. çocuk sizin neyinize arkadaş. bakamıyorsunuz, ebeynlik yapamıyorsunu. madem bilim yapacaksınız çocuk sizin neyinize. radyum'cu abiler ne yapmış mesela? onlar da bu kadar radyasyon alarak çocuk yapmamış mı? yoksa hepsini birlikte yapıp üstüne nobel de mi almışlar? onların hikayesini de yazabilirlermiş.

.sonunda rusyanın fizikçisinin dikkatini çekiyor, patent enstitüsüsünden bunu almaya geliyorlar ve olaylar böylece gelişiyor. herhalde artık hoca olmaya geçer. bu zaman zarfı içinde karısı ve çocuğu ne olacak? orası belirsiz.

--- spoiler ---