8 Mart 2017

the man in the high castle s02e10:

Fallout

--- spoiler ---

.general smith, sevgili john abimizin karizmasının tavan yaptığı bölüm oldu. adam dünyalar savaşını engelledi. 14-15 milyon insanın ölümünü engelledi, daha ne yapabilirdi ki baştan? muhabbetler güzeldi, tavırlar güzeldi, bağladıkları yer de güzeldi.

.nazi çocuğu bile olsa ona merhamet eden juliana salağı da bu işte kilit rol üstlendi. eğer yaptığını yapmasa bu sefer çocuğunun durumunu yarım saat içinde radyodan yayıp john'un defterini düreceklerdi. direniş büyük mallık içersindeydi. dünyanın yok oluşunun bağlandığı noktaları çok iyi yapmışlar.

.yüksek şatodaki abimiz sezon sonunda juliana ile sarıldı, aslında ondan dönüşte kadını öldürmeye çalışmışlardı ama eleman tüm gelecekleri görmüş, tüm değişkenler içersinde sabit olan juliana imiş, artık kadında nasıl bir mallık varsa evrenlerin değişimi ile değişmiyor. kadın maddenin ötesinde bir mallığa sahip, takıntıları, düşünceleri bu yüzden fena olmadı. en azından güzel bir noktaya bağlandı.

.john abimiz, te hitlere suikast teşebbüsü ile isveçli miydi neydi? bir abimizi zorla yolladıklarından itibaren olayları çözdüğü dosyayı alıp berline gitmiş, orada yüksek bir general abimize durumu anlattıktan sonra haussman (joe'nun babası artık nasıl yazılıyorsa) acilen derdest edilidi. adamın eli atom bombasındaydı. joe da mal mal konuşuyordu.

.güya kendileri nihai br savaş yapıp tüm düşmanları yok ettikten sonra dünyaya şekil verecek ve bir daha asla savaş olmayacakmış. böyle de büyük bir düşünür mühendisi imiş de işte mal oğlu mal, şu vakit dünyada direnişçiler bile var, onlar bile can alıyor. sen neyin kafasındasın ki? hem az buz değil 14-15 milyon insan ve atom bombasından bahsediyoruz.

.ticaret bakanı, müfettiş abimize o da general smith abimize japonların elinde hidrojen bombası olduğunu gösteren video ile gelir, bu video berlin'e gider ve işleri değiştirir. joe'nun da katkısı büyüktü aslında, o olmasa babasına kadar ulaştıramazdı. babasının başını yakarken joe'nun da başını yakmış oldu. belki sonraki bölümleri bunun üzerinden joe'nun azılı bir nazi olmasından devam ettirebilirler. o kadar insanın ölmesi gerekliliğini çıkarmaz ama john'un manipülatifliği göz dolduruyordu. bir harika oldu, pek beğendik.

.bir de oğlunun dramı vardı. elemanın hastalığı ortaya çıkmasın diye adamlar öldü, bölüm sonunda eleman kendini doktorlara teslim etti, anası arkadan haykırıyor. babası gelene kadar öldürürler mi bilmiyorum ama kendini kesse çok daha iyi olurdu. şimdi sormayacaklar mı? bunun doktoru fark edemedi mi? fark ettikten sonra mı öldürüldü? babasının başını yakmayacak mı? güya babası gurur duysun ya da ona yük olmasın diye yaptı bu işi, biraz saçma oldu ama iyidi işte.

--- spoiler ---