17 Kasım 2016

planet earth ii e01:

Islands 

planet earth serisinin ilki kadar etkileyici başlamadı ama adamlar üst düzey belgesel yapıyorlar, bu çekimlerle tutup sıçsalar o bile süper görünür herhalde. ilk bölüm itibariyle yavaşlatılmış süper görüntülerinden çok göremedim. yine yavaşlatılmış görüntüler vardı ama belki çok çarpıcısı yoktu, belki çekimleri o kadar çarpıcı değildi. bilemiyorum artık. ilk seri kadar iyi olmayacak gibi geldi bana ama tabii daha ilk bölümle belli olmaz. yine david abimizin sunumu ve çok iyi müzikleri ile görsel şölen işte. acayip acayip hayvanlar, acayip acayip hayatta kalma hikayeleri. vadettikleri bu, veriyorlar da vadettiklerini de...

--- spoiler ---

.adalardaki acayip hayatta kalma ve çiftleşme meseleleri ile başldılar. tembel hayvanın olayları pek iyidi. hafif dalgasını da geçtiler. bir çiftleşme çağrısına ulaşması uzun sürdü ama mutlu sonunu göremedik. o kadar uğraşıp gidip çocuklu bir tembel hayvana çıkması da iyidi yani.

.komodo ejderi için daha önce avlanma bölümleri çekmişlerdi. onun kadar çarpıcı değildi. kocaman bir öküzü hüpletiyorlardı. bu sefer bir kadın için birbirlerini yiyorlar. öyle pek bir olay da olmuyor ama güzel güreşiyorlar. güzel çekmişler.

.lemurların hayatı pek zormuş, fakir ve dikenli bölgede yaşayan bir tanesini ele almışlar. yemyeşil ada ama bunlar sebillik çekiyor, hemi de yavrusuyla. onu gösterelim demişler. yavrusunun ayaklarını yalayarak bitiyor bu kısım, diken falan batmış herhalde. kıyamıyoruz.

.iguana yavrularının yılanlardan kaçışı, en gerilimli kısmıydı. süper de çekmişler. müzikleri de bir harika basmışlar. insan kendini kaptırıyor. en son yavrunun mucize kurtuluşuna bir alkış çakıyor. nasıl kurtuldu öyle lan? son an tutacak sandım ama tutamadı. yılanlar çok sinsi onun bunun çocukları, geberesiceler.

.geri kalanında eşini bekleyen albatros ve tohumlarını taşısınlar diye yapışkan olan bir ağacın tohumlarına bulanmış kuşların ızdırapları vardı. eşi geldi, ızdırap bitti, tohuma bulanmış yavru kuşun sonunu göremedik. bir de sonraki kısımda 50 milyon yengeç ve suya ulaşmaları meselesi vardı. insanlar karınca getirmiş adaya, karıncalar yiyormuş bunları. düzeni bozuyor şerefsiz insanoğlu.

.ağırlıkta kısmı penguenler üzerine gibi olmuş, 1.5 milyon peguenin yaşadığı ada. bunu daha önce de görmüştük. aktif yanardağ üzerinde, büyük dalgalar ile adaya çıkmaları çok zor. kıyıya çarpıp yaralanıyorlar, kan revan görüntüleri vardı bir miktar. o kadar kuş içersinde kendi ailesini bulma dramı da var. bunlar aslında çok çekildi, o yüzden pek etkileyici gelmedi. dalgalardaki penguen görüntüleri iyidi. son kısımda da nasıl bunları çektik kısmı yapmışlar. işte bir adaya ulaşmaları ve inmeleri dert olmuş. büyük dalgaları var çünkü...

--- spoiler ---