25 Kasım 2014

planet dinosaur e05:

New Giants

dinozor belgesellerinde genelde sallamasyon gibi geliyor bana ama bunu iyi yapmışlar. geneli animasyon ama gerçek görüntüleri ayrı bir pencere açıp kanıtları göstermişler. menüler falan pek tatlıydı, animasyonlar fena değildi, kurgular fena değildi. çok da sallamasyon gibi gelmedi kanıtlar yüzünden. o yüzden güzel olmuş. dinozor isimlerini aktarmak zor. imdb türünde aksiyon yazması da iyimiş bu arada. av ve avcı olaylarını aksiyon filmi gibi çekimşler. kan sıçramalar falan spartacus olacakmış nerdeyse. bölüm numarası yayınlanan numara ile tutmadı ama imdb ve wiki bilgisine göre numaralandırıyorum artık.

--- spoiler ---

.nerde dev otoburlar varsa orada dev etoburlar varmış. bölümde görünen dayıların hepsi de t-rex'den büyük maşallah. timsah benzeri çenesi olan bir tanesi vardı. en büyük ona dediler ama diğerleri de cidden büyüktü. gelmiş geçmiş en büyük yırtıcı dediler ama avları o kadar da büyük değildi.

.aksiyon açısından onun kadar büyük olmayan ama dişleri pek keskin bir tanesi ile kapıştı. tüm bu kapışma olaylarına da kalıntılardan çıkarım yapıyorlar. omurgasında kapıştığı dinozorun dişini falan bulmuş abiler. zaten aynı ortamda büyük yırtıcıların karşılaşması kaçınılmazdır.

.asıl olay 75 tonluk (paralititan idi adı sanırım) devlerin meselesiydi. avcısı on kattan daha küçük tiplerdi ama türlü çeşitli toplaşıp avlıyorlarmış dediler. bunu da bulunan kazıdan çıkarmışlar. pek öldüremiyorlar ama bir parça koparmaları bile karınlarını doyuruyor imiş. ayak üstü beslenmek gibi, daha sonra yaralanan dinozor da ölüyor ve tüm dünyaya besin oluyor. şu kadar et, şu kadar yağ, saya saya bölümü bitirdi. 75 ton dile kolay.

.ayak izinde bir sürü ölü canlı bulmuşlar. elemanın bastığı yerler bataklık oluyor, kendi yavruları dahil bir sürü canlıya mezar oluyor. çok enterasan hakkaten.

.timsahların atası iki kat daha büyükmüş sadece, ben daha büyüktür diye tahmin ettiydim ama durum böyleymiş. 75 tonluk dinozorların gençlerini avlamak için uğraşıyorlar ama sürüsü gelince kaçıyorlar. ayak üstü hayvana zarar verdiklerinden iskeletinde kemik eksiklikleri falan bulunuyor imiş, daha doğrusu bulunan iskeletten bu sonuca çıkmışlar yine.

.5 kilo doğuyorlar imiş, müthiş derecede korunmuş yumurta ve embriyolardan bunu çıkarmışlar. 40 sene içersinde 75 ton oluyorlarmış. nasıl yiyorlarsa artık. çiğnemeden yutuyorlarmış. midelerindeki bakteriler ile öğütüyorlarmış.

--- spoiler ---