2 Ağustos 2014

Sci Trek e11:

Catch a Liar

--- spoiler ---

.pek fazla ilgimi çekmedi bölüm o yüzden yalandan (hehe konuyla çok uygun) baktım. yalan makinası, yalan söylenildiğinde yakalamak falan filan gibi bir konusu vardı. yalan makinasında önemil olan analiz eden, denetçi dedikleri abimiz imiş. değişimleri bu değerlendiriyor sonuçta, bundan doğalı da yok tabi. yalan makinasını atlatmak için parmak uçlarına terleme önleyici, ayakkabıya çivi gibi metodlar falan varmış.

.yüzdeki sıcaklık ile yalan söyleyip söylemediği anlaşılır diyorlar, öyle bir alet varmış. ayrıca göz hareketlerini analiz ederek tanıdık yüz gördüğünü anlayabiliyorlarmış. anladığım kadarıyla bunlar da yalan söylenip söylenmediğine yardımcı aletler. hepsini bir makinada toplayalım dediler ama toplanmış halini görmedik maalesef.

.çocuğunu öldüren anne ve suçlunun robot resmini çizen abimiz meselesi biraz ilgi çekiciydi. yalan tip uydurunca ilk bulanık sonra net oluyormuş. kadın öldüğünü bile bile robot resim çizdirmiş, kendi öldürmüş falan filan işte. yalan söyleyeni ayırt ediyor imiş abimiz.

.bir de sadece yüz hareketleri ile yalanı ayıklayan bir abimiz vardı. mimiklerin istemsizliği ya da kasıtlı engel hareketlerini anlıyormuş. böyle de bir sürü mesele işte. enteresan tabi de ne bileyim. sonunda herkes yalan söylere bağlayarak bitirdiler işte. daha ne olsun?

--- spoiler ---