3 Haziran 2014

Cosmos: A SpaceTime Odyssey s01e13:

Unafraid of the Dark

--- spoiler ---

.pek dikkatli izleyemedim bu bölümü. fazlasıyla genel bir mesele vardı aslında, yine ucundan bu dünya kimseye kalmaz görüşüyle birlikte insanın evrenin değerlisi olmadığını vurguladılar. düşünsel deney ya da evrenin genişliği hakkında dediklerine diyecek bir şeyim yok ama neden bu kadar genel bilgileri devamlı verip duruyorlar onu da çok anlayamadım.

.magnezyum muydu neydi? onun içindeki demirin farklı bir hale gelmesinden dolayı 2 milyon yıl önce gerçekleşmiş bir olayı tespit etmişler. siz taş olarak görürsünüz ama bilim insanları öyle görmez tadınla laflar etti. iyidi güzeldi de hem her şeyi bilme hem bu ne kibir arkadaş. bu uzun vaadeli hesaplara da inancım pek yok benim. zaten zaman mefumu büyük ölçekte anlamını da yitiriyor.

.bundan bir milyar yıl öncesi ve sonrası meselesinde de tamamen kafadan sallama bilgiler var gibi geliyor bana. tamam jeolojik devirler falan taşlarda belli de hepsi yorum. suyunun suyundan yorum çıkartıyorlar. gerçekte ne olduğunu nerden biliyorlar?

.evrende bir nokta olmak fikrine de esas olarak lafım olmasa da özü itibariyle ulan bilinen tek canlıyız işte, başkaları varsa da yoksa da şu evrenin atığından tozundan ortaya çıkıp da evren hakkında atıp tutmak bile farklı bir durum yaratıyor diye düşündürüyor beni. ha evren bizler için var olmadı eyvallah ama yine de yine aynı kafa ile ve daha kötüsü barış mesajları vermek için değersizleştirme fikri bana biraz yapmacık geliyor.

.karanlık madde ve karanlık enerji ile ilgili konular da üstün körü geçti, galaksilerin hızları ya da evrenin genişlemesi meselelerinde zaten çokça belgesel var ama bunlar fazladan bir şey demeden geçtiler. en azından bilmediklerini biliyorlarmışmış.

.sevgili voyager'lar her şeye esin kaynağı gibi zaten bir çok yeri onlarla gördük iyi güzel ama Journey to the Edge of the Universe belgeselinde daha güzel açıklıyorlardı bunu. sadece bu belgeselde galakside genel olarak hangi çizgide gittiklerini göstermiş oldular, orasını beğendim. bir de aklım almıyor bu araçlara hiç mi bir şey çarpmıyor? nasıl o kadar mesafe alabildiler, uzay cidden boşmuş demek hehe.

.deney metodu da iyi güzel. bilgileri test ederek nerelere geldik ona da eyvallah ama genel çerçevede çok da bir yere gelemedik. bir zamanlar amerika kıtasından habersizmişiz de dünyayı bilmiş gibi haritalar yapmışız diyor tamam da şimdi de okyanusların diplerini bilmiyoruz ya da bir sürü eksik var bilgilerde. geleceğin dünyası zamanında yaşayıp hala bilmem kaçıncı yüzyılın bilgileri ve teknolojilerindeyiz. hani nerde o patlama? bir yere kadar iyi gitmiş sonra durmuş gibi her şey.

--- spoiler ---