17 Şubat 2014

the universe s02e08:

Space Travel

--- spoiler ---

.uzay yolculuklarının zorlukları üzerine bir bölüm olmuş. yakın zamanda da kimyasal yakıtlı motorlardan fazlası olmayacağına göre pek bir maliyetli, pek bir zor olacakmış hepsi. zaten uzayda hayatta kalmak da zor. sıçtık yani... bu muhabbetler genelde bilindik muhabbetler idi. bakterilerin uzay gemisi içinde 50 kat mı ne daha hızlı çoğaldığını söylemeleri enteresandı. radyasyon ile virüslerin acayip hale gelebilmeleri de mümkün dediler. al sana bir uzaylı korku filmi işte buradan.

.uzay asansörü fikrini uygulamaya geçirmeleri gerekiyor. bunu biz görürsek ve maliyetleri cidden çılgınlar gibi düşürür ise uzay turizmi falan al işte en gerekli şeyler fantaziden öteye geçemiyor. sonra vay efendim niye karamsarsın. neyse nasip bakalım yapsınlar etsinler.

.ışık yelkeni meselesine de değindiler, bu uzayda seyahat için seçenekler pek sınırlı herhalde. devamlı aynı şeyleri söylüyorlar ve nerdeyse hiç biri uygulanamaz halde. uzaydaki hidrojenleri toparlayıp yakıta dönüştüren fikir de işe yaramıyormuş.

.antimadde işe yarar diyorlar ama üretmek inanılmaz maliyetliymiş. geriye uzay zamanı bükmek falan filan kalıyor ki bunlar zaten imkansız meseleler. en azından yakın bir zamanda imkansız.

.takiyon meselesini pek anlamadım. altyazılar oralardan sonra biraz sallanmış sanki. takiyon parçacıkları (takiyye yapıyor herhalde) ve hayali madde muhabbeti yapıldı. uzay zamandan bağımsız hale gelindiği için hız limiti ile bağlı olmuyormuşuz. bunu ilk defa duydum sanırım ve  bunu da bir alternatif olarak söylediler. tabi fantastik edebiyat olabilir hepsi. daha parçacığı falan da yoktur da öyle sallıyorlardır.

.uzayı keşfetmeliyiz bıdı bıdısıyla da bitirdiler. gördüğü yerlere gitmek istiyor insanoğlu diyor da aslında görünenler (görünür evren) de geçti gitti hepsi o da var...

--- spoiler ---