3 Eylül 2013

Sci Trek e14:

the new big bang

--- spoiler ---

.bu sci trek serisinin logosu gelmiyor imiş iki bölümdür, yeni farkında vardım. o yüzden serinin bölüm listesinde görünmüyor bu bölümler ama digiturk bilgilerinde sci trek serisi olarak devam ediyor, artık kafadan bölüm numaraları sallıyoruz devam şeklinde, nasip bakalım. olmaz ise ayırırım sonra.

.yeni büyük patlama diye bölüm yapmışlar ama higgs bozonu hakkında yeni bilgilere sahip değil idi. genelde eski bilgileri tekrar niteliğinde idi. bin tane benzer belgesel izledim ama yine de izliyorum. yeni bilgi değilse bile farklı anlatım oluyor ya da işte tekrar oluyor ki zaten pek anlaşılabilir bir mevzu değil öyle.

.zaten pek bilinebilir bir mevzu da değil. büyük patlama ile büyük genişlemeyi birbiri yerine kullandıklarını sanıyor idim ama aslında tam olarak öyle değilmiş. büyük genişleme teorisini evrendeki ısı dağılımın nasıl böyle birbirine benzer olduğunu çözmek amacı ile geliştirmiş amcanın teki. büyük patlama sonrası zamanda bir bekleme zamanı gibi, kısa sürede ışıktan hızlı genişlemeden sonraki zamanı anlatıyor imiş bu.

.bu aşamaya da evrendeki dört temel güç (yerçekimi, elektromanyetizma, büyük ve küçük nükleer kuvvet) birlikte iken yerçekimi ayrılması ile geçilmiş ve evren genişlemiş. işte genişleme teorisi bu. 380bin yıl sonra fotonlar kurtulmuş ve görülebilir olmuş ve öyle ilerlemiş işte.

.son kısımda fena olmayan bir özeti vermişler, tabi hepsi teori hiç biri belli değil. sabit evren modelinden (einstein kozmos sabiti) hubble ile genişleyen evren modeline ordan büyük hadron çarpıştırıcısına ve son olarak da özet kısmına geçtiler.

.mikrodalga arkaplan ışıması olayına girmeseler zaten olmaz idi, en büyük delillerden biri bu ama tam olarak idrak ettiğimi söyleyemem. evrenin ilk zamanlarındaki patlamanın kalıntıları diyorlar, iyi güzel de önce patlama resmi gösterip sonra nasıl madde eşit dağılmıştır gibi bir şeyler diyorlar oraları insanın aklını kurcalıyor. bir de bazı mikrodalga arkaplan ışımaları fotoları kargacık burgacık iken bazısı da dumanı tüten silah gibi maşallah. sevgili bilim insanları neyi kanıtlamak isterler ise onun delillerini buluyor gibiler, allah affetsin hepsini.

--- spoiler ---