23 Ağustos 2013

NextWorld e05:

Future SuperHuman

gelecek de bir gün gelecek şeklinde bir tane daha belgesel serisi, pek bölümlerine denk gelmedim ama belki bu vakitten sonra yayınlarlar bilemiyorum. 2008 yapımı imiş, yeni bir şey değil ama izlediğim ilk bölümde duymadığım şeyler duydum bir sürü. enteresan geldi bu yüzden, ilk izlediğim bölüm itibari ile tavsiye edebilirim. pek uçuyorlar aslında ve gelecek o kadar çabuk da gelmeyecek ama yine de hayali bile güzel ne diyelim.

--- spoiler ---

.süper insan özellikleri kazandıracak bir sürü gelecek teknolojisi üzerine bir bölüm yaptılar. ilk telepati ile başladılar ki acayip ilginç idi. vakti zamanında yapmışlar da şimdi işlemiyor mu acaba diye düşündürdü çünkü belgesel 2008 ise şimdi daha geliştirmiş olmalılar. adamlar gıdık nahiyesine elektrik sinyallerini algılayacak alıcılar yerleştiriyor ve konuşuyor gibi yaparak konuşuyorsun, yani ağzını kıpırdatmadan konuşmak. tabi kıpırdatır gibi yapmak biraz zor ve sanki yutkunuyor gibi yapıyor insanlar ama yine de süper bir şey.

.bilgisayarlı lenslerden devam ettiler, google gözlükleri buralara doğru gider herhalde ya nasip bakalım kolay değilmiş bu işler. daha sonra bin tane şey dedikleri için sırasız yazayım bundan sonrasını.

.yaşlılığı durduran bir madde bulmuş uzak doğulu abinin teki, farelerde işe yaramış. genler yüzünden yaşlılık programı uygulanıyor imiş. bunu kapatmak da mümkün imiş haliyle. bir tane teyze bilim insanı da yeniden yapılanan dokular üzerine bir şeyler bulmuş. bunu da hiç duymamıştık, süper fareleri varmış. genetik istisna mıdır? yoksa bir şey mi vermiş? o kısmı kaçırdım. fareler dokularını yenileyebiliyor imiş. delik kulaklarını tamirden, kalplerini tamire kadar... yok artık ayak, kol, parmak hepsi çıkacak imiş. semender ve kertenkeleden öte diyelim ne bileyim.

.matrix'i yapmayı vaat eden bir bilim çılgını da var idi. beyin ile kafayı bozmuş ve beyindeki damarlardan nano materyal destekli bir iletim hattı kurmayı, bu hatlardan da gerekli sinyalleri yollayarak beyne sanki duyuyor, görüyor ve hissediyor gibi yapmayı sağlayacağını söylüyor. tabi daha tam hangi sinyaller ne yapıyor o çözülmedi ama adamlar yüksekten uçuyor.

.nano demişken, bunu hücre yenilenmesini tetikleyecek bir şey olarak da kullanacağını söyleyen bir iki tip var idi. insanları daha güçlü hale getirmekten süper insana geçiş falan olabilir tabi. aynı zamanda organ yazdırma, hastalıklı organları kendi hücreleri ile yenileme gibi bir teknoloji de mümkün imiş. önce hastalıklar sonra süper insanlar gibi ilerleyecek artık.

.beyin kapasitesini artıracak, elektrik akışını güçlendirecek hatta yeni beyin hücreleri yapacak bir sürü şeyden de bahsettiler ama biz şimdi güncellenmemiş beyinler ile bunları anlayamazmışız, öyle dediler... bak sen...

--- spoiler ---