12 Temmuz 2013

Through the Wormhole s03e09:

Will Eternity End?

--- spoiler ---

.sonsuzluğun sonu var mı? diye sordu morgan emmi. söylenenlerin yarısını idrak edemedim, holografik zaman dendi ama sanırım holografi ilkesi gibi bir şey. açıklamaları tam olarak neye tekabül ediyor bilemedim. zamanda geriye gidince her şey bulanıklaşır ve yok olur, geleceğe gidersek de belirginleşir diyor. iyi güzel de manası ne bunun? yoktan varoluşu nasıl açıklıyor. hiç bir fikrim yok.

.yeterince beklenir ise, 10 üzeri 10 üzeri 120 kadar, hiçlikten büyük patlama oluşur diyor elemanın teki. boşluk dediğimiz şeyin içinde bir şeyler oludğu fikrinden yola çıkarak bunu söylüyor iyi güzel ama kastedilen bu değil ki? neden devamlı cevap bulmak yerine sadece görüş beyanı gibi geliyor bana bunlar. bir cevabı yoksa da yok de arkadaş, bu ne şimdi?

.benzeri bir rakkam hesap etmiş bir tanesi de 10 üzeri 10 üzeri 123, evrendeki tüm bilginin rakkamı imiş ama bunu yazmamız dahi olası değilmiş. tüm bunları incelemek için kullanılacak yapının kendisi uzay-zamana ağır gelir ve kendi içine çöker imiş. kim bilir nasıl bir örnekleme ile hesap ediyor rakkamları ama genel düşünce garip tabi. bu olmadan hesap edilebilecek bilginin rakkamı ise 10 üzeri 10 üzeri 90 imiş. bu rakkam ile diğeri arasında dağlar kadar fark var diyor... vardır tabi o kadar üstlü sayıları ne ara gördüm hatırlamıyorum bile.

.geleceğin şimdiki zamanı belirlediği, bir anlamda kader mevzuları da sinir bozucu idi. bir şeyler geveliyorlar ama ne diyorlar anlamadım. sonunda morgan abinin dediği gibi nasıl öleceğini bilerek yaşamak olmazdı bıdı bıdısına mı bağlayacağız yani bu kadar laf salatasını. altından bir şey çıkmadan ve daha önemlisi basit bir şekilde açıklamadan boş laflar gibi geliyor bana.

.üstelik tüm bu mevzular için öncelikle kuantum teorisi parçaları sonra da çoklu evren modelleri devamlı kullanılıyor. ulan ilkin kuantum teorisinin büyük parçalara uygulandığı görülmüşmü de devamlı bunun üzerine kafa patlatıyorsun. atomlar birleştikçe belirli hale geliyorlar demek, daha ne a...? neyse sinirimi bozmayayım şimdi bunun için.

.zaman kavramı olmayan yerliler muhabbeti de acayip idi. tabi onların da kendilerine göre zaman kavramları var ama bir gidişat olarak değil sadece belli dönemlerde ne olduğuna dair bir kavram imiş. yağmur yağar, mevsim değişir, güneş açar gibi. döngüselliğini bile görememişler mi hakkaten?

.zamanın hep olduğu fikri, büyük patlamadan önce zaman olduğu fikri de cevap değil daha çok soru demek zaten. buna da cevapları yok. yok efendim balonlarmış da sonsuz sayıda evren devamlı genişliyormuş da falan da filan da...

--- spoiler ---