4 Temmuz 2013

Through the Wormhole s03e04:

What Makes Us Who We Are?

--- spoiler ---

.pek güzel ve derin bir konuya girdiler. bizi biz yapan nedir? sorunun etrafında dolandılar ve net bir cevapları yok tabi. anılar, hayaller, düşünceler, öğrenilen şeyler imiş bizi biz yapan. en son olaydaki insan beynini taklit ettiğini söyledikleri çip olayı pek enterasan idi. hiç haberini falan duymadık bunun, bir sonucu mu olmadı yoksa ne durumda bir bakmak lazım. tabi sadece çip midir? insan beyin hücresi sayısına sahip çipi yapınca insan olacak mıdır? ona tam cevap veremediler.

.bunun için önce velet hallerine dönüldü, veletlerin aynada kendini fark etme eşiğine vurgu yapıldı ki mühim tabi bu. ardından hoşlanılmayan anıların hafızadan silinmemesi sürecine geçildi. kutu içinde çikolata olmadığını anlayan minik dimağ, bunu hiç olmamış kabul ediyor ama biraz daha büyüğü öncesi ve sonrasını bilebiliyor. enteresan bir bilgi tabi bu da.

.daha sonra büyüklere, anıların depolanmasına ve hatta değiştirilme meselelerine geldik. burada ilginç olan sosyal baskının (mahalle baskısının) amigdala vasıtası ile hafızalarda köklü değişiklikler yapabilme gücü olması idi. deneklerden %70'i çoğunluğun görüşü diye sunulan bilgiyi kabul ediyor ve özümsüyor idi. mühim bir mevzuda bunu yapmıyorlar belki ama yapılabiliyor olması bile çok ilginç hakkaten. aynı zamanda hipokampus dedikleri bölge sırf hafıza değil aynı zamanda gelecek projeksiyonları için de işlev sahibi imiş. bunlar da ilginç bilgiler hakkaten.

.fare beyninden öğrendiği şeyi ilaç vasıtası ile silme meselesi ise pek bir işe yarar görünüyor. hatta filmi sil baştanı bile çağrıştırdı ama şu an hangi hafıza bölümünü etkilediğini tam olarak bilemiyormuş bizim zenci bilim insanı.

.beyaz tenli sarı saçlı ve bir üniversite saldırısından kurtulup travma sonrası stres yaşamış bilim insanı ise olumsuz anıların tekrar hatırlanarak canlandırıldığı dolayısıyla kısmen olsa silinmesinin mümkün olduğu ya da sadece travma sonrası stres etkilerinin silinmesinin mümkün olduğu gibi bir sonuca ulaşmış %70 ölçüsünde...

--- spoiler ---