18 Temmuz 2013

curiosity s01e12:

World's Dirtiest Man

--- spoiler ---

.pis işler diye bir programı vardı sanki bu elemanın, kafa adammış. programı saçma geliyordu ve hatta bana çok ters idi ama bu belgeselin bölümünde döktürdü resmen. siten dapçı olsun bu eleman iş yapar. o kadarını diyeyim.

.ilkin banyodan başladık, klozetin kapağı açık sifon çekince bakteriler ortalığa fışkırıyor imiş. efsane avcıları da benzer bir deney yapmıştı ama çok da büyük bir bakteri toplaşması olmadığını ve hatta banyo haricindeki diş fırçalarında da benzer miktarda olduğunu söylemişler idi. artık kim doğru söylüyor bilemiyorum ama ışıkla bakteri fışkırtması görmek insana hoş gelmiyor.

.kedi kumundan bulaşan parazitlere geçtik oradan, hamilelere kedi kumu değiştirmeyi yasaklıyorlar imiş. değiştirirken hava yolu ile bulaşabiliyor imiş.

.balıklar içinde kurtlar var imiş. her türlü balıkta var mıdır bundan bahsetmediler ama eğer çiğ yenir ise kurtları da yemiş oluyormuşuz. çiğ balık yiyen düşünsün tabi bunu...

.köpek dili meselesi yine efsane avcılarında test edilmiş idi. köpek ağzı insandan daha temiz görünüyor ama sadece bakteri açısından geçerli. parazitler açısından geçerli değil dedi. tabi parazit tedavisi yapıldığı zaman bir sorun olur mu? bu konu da yine açıklık yok. insan ağzı değeri 31, köpeğin ağzının değeri ise 22 idi. 30 üstü pis kabul ediliyor.

.ter ve spor salonlarının da mikrop yuvası olduğunu gösterdiler. artık hareket etmeyelim diye bir şey mi demek istediler nedir, tabi sonunda bağışıklık sistemine bağlayıp herşeyle birlikte yaşıyoruza getirdiler ya neyse işte.

.uçak yolculuğu, öksürük ve hapşırık meselesi test edildi. öksürüğün değeri 37, hapşırığın değeri ise 45 idi. yok artık daha neler. bir de akarlar diye bir şey çıktı başımıza yeni duydum böylesini. hiç hoş olmadı bu benim için.

.akarlar yataklarda da bol bulunur imiş, insanın döktüğü derilerle beslenirler imiş. yorganın çarşafın ağırlığını etkileyecek derecede işler yapalar imiş. yer içer sıçarlar imiş... çok fena bu gerçekten. 

.en son üzerinden toparladıkları numuneleri bir mankende yerleştirmişler. bir haftalık üremeleri sonunda oluşan resmi gösterdiler de hiç iç açıcı gelmedi bana. canlı vücutta da öyle mi ürüyorlarmış, vay anam vay. neyseki birbirlerini yiyorlar ve savunma sistemi falan filan var da yamulmuyoruz.

--- spoiler ---