16 Ocak 2013

when we left earth the nasa missions e05:

The Shuttle

--- spoiler ---

.hatalarının ne kadarını gösteriyorlar diye düşündürdüler. bilemiyorum artık adamlar roketle yollayıp denizden toplama yerine mekik çağına geçtiler bölümde. ilk yolladıkları Columbia  mekiğinde nerdeyse hiç problem yaşamadılar. görüldüğü kadarıyla öyle yani. görevleri bir bir yerine getirdiler.

.bu durumda halkın ilgisini kaybetmeye yol açmış, ulan rockstar gibi karşılanmaya alışmışlar ondan böyle mi yapmışlar anlamadım ama ardından Challenger vakası gelmiş. mürettabata bir de kadın öğretmeni eklemişler, çok heyecanlı bir tip. hop kalkış ve hop patlama. patlayışı üzerine de bir sürü belgesel falan filan, bellki filmi bile vardır. öyle de garip bir ilgi çekim muhabbeti olmuş.

.basın izliyor diye mi böyle yapmışlar? sadece doğuktan ve bilmem ne parçasına etkisi yüzünden patlamış diyorlar da ne bileyim garip geldi. üstüne mürettabatın patlama ile değil de denize düşerken ölmeleri de ilginç geldi. mekik patlamanın kuvvetini kaldırıyor demek ama otomatik paraşüt falan akıl etmemişler, elemanlar o yükseklikte açığa çıktıkları için bilinçlerini kaybetmişler ve suya çakılarak ölmüşler.

.ardından discovery mekiği ile bu mevzuların üstüne sünger çekmek için hubble teleskobunu gönderelim demişler herhalde. pek ehemmiyetli bir teleskop kendisi, pek zor iş. belgeseldeki vakte göre o zamana kadar çıktıkları en yüksek yörüngeye de çıkmış elemanlar. her şey iyi güzel derken, hubble'ın güneş paneli açılmaz. haydi geçtik bunu  derken teleskobun aynasını doğru yerleştirmemeler. ellerine yüzlerine bulaştırmalar falan.

.işin komik yani, herhalde diğer bölümü de destansı eda ile nasıl teleskobu düzelttik lan uzayda ! .. diye müzik eşliğinde verecekler galiba. adamlar iki ileri bir geri ile baya yol almışlar yine kutlamak lazım tabi ona laf yok da işte hatalardan film yapmak saçma geliyor insana. olay olsun diye hepsi a...

--- spoiler ---