12 Temmuz 2012

the universe s01e12:

Most Dangerous Places

--- spoiler ---

.evrendeki en tehlikeli yerler, en tehlikeli patlamalar falan gezdirdiler. daha önce açıklananlardan fazla pek bir şey yok. önceki bölümlerdeki yerleri toplaştırıp biraz daha bir şeyler katıp pişirip önümüze koymuşlar.

.yine de karadelik açıklamaları ve her galaksinin merkezindeki kara delik keşfi için gösterilenler iyi idi. bunu bulmuş bilim insanı da pek konuşkan bir şey. bahsi geçen kütleler inanılmaz rakamlar. güneşten 2-3 milyon kat fazla kütleden bahsediyorlar falan.

.en son da kuazar meselesi ile bölüm bitti. tam olarak nasıl çıktıkları konusunda pek fikirleri yok gibi geldi bana. galaksilerin çarpışması ile ilgili falan bir şey dediler. bir de blazar diye bir şeysi varmış ışık hızının %99.9 'unda bir fışkıran jet.

.ha bir de galaksi çarpışması meselesi üzerinde durdular idi. tüm bu anlatılanlar çok şiddetli olaylar anladık onları da herşey böyle var oluyor işte. galaksilerin zamanla çarpışa çarpışa büyüdükleri meselesi ve çarpışmada dış halkalarında olanların zarar görmeyebilecek olması gibi bilgiler iyi idi.

--- spoiler ---