28 Temmuz 2012

how the universe works s01e05:

Supernovas

--- spoiler ---

.yine önceki bölümlerin tekrarı ve biraz yeni bir bilgi şekliinde devam. aynı patlama görüntüsünü belki 50 kere gösterdiler bilmiyorum o da üzücü tabi. neyse yeni bilgilerimize bakalım biz.

.güneş sistemindeki demir 5 milyar yıl önce 1-a tipi bir süpernovadan gelmiş. ikili yıldızlar, beyaz cüceyken diğer yıldızdan malzeme çalıp patlar imiş, bu patlamada da bolca demir ortaya çıkar imiş. önceki soruma biraz cevap gibi oluyor ama sadece demir için bir cevap ya diğer elementler?

.mutlaka bir noktada ilk galaksi oluşturan süpernova artıklarından bize de bulaşmış olması gerekir. hatta bunları bırakalım hidrojen ve helyum (bir tane daha element vardı ya unuttum) büyük patlama sırasında oluşmuş, peki hem öyle hem nasıl büyük patlamayı görebiliyoruz? ışıktan hızlı gitme meselesine döner yine muhabbet.

.ışıktan hızlı gitmemesi için zaman durur diye bir muhabbet vardı. bir şeyin hızı ışık hızına yaklaştıkça zaman yavaşlar ve ışık hızında durur. bunu nasıl monte edeceğiz bu durumda. karışık baya, neyse bizim ömrümüz içinde çözerler inşallah, hadi bakalım.

.bu bölümden başka yeni bir bilgi, nötrino parçacığı meselesi, yıldızların patlamalarını sağlayan %99 enerjisinin depolandığı parçacıkmış bunlar. her yerdelermiş falan, bu kadarını anladım. atomdan küçüklermiş baya bir de.

--- spoiler ---