26 Temmuz 2012

how the universe works s01e03:

Galaxies

--- spoiler ---

.yine büyük kısmı tekrardan oluşan bir bölüm idi, hem de iki önceki bölümde galaksiler hakkında söylediklerini tekrar ettiler zaten genel bilgileri devamlı tekrar ediyorlar ama ne bileyim fazla tekrar oluyor.

.samanyolu 12 milyar yaşında imiş, bunu öğrendik. genel evren resmi için güzel açıklamalar var idi, galaksi kümeleri, flaman yada filaman mıdır nedir, daha geniş ağlar. geniş örülmüş bir sünger gibi evrenin hepsinin bir arada durması gibi gibi bir resim, acayip tabi. nasıl çektiler dersen radyo dalgalarıyla mı yaptılar tam anlamadım o işi.

.hadi evrenin dış çeperine bakıp bir resim elde etmek mantıklı sayılır da ne bileyim işte bu kadar büyük hareket ve yer değiştirme içersinde nasıl oluyorda sabitler kabul ediliyor onu bir türlü idrak edemiyorum kusuruma bakmasınlar.

.galaksileri bir arada tutan nedir sorusunun cevabı olarak karanlık maddeyi bulmuşlar ayrıca bunu öğrendik. galaksinin merkezindeki süper kütleli karadelik bir arada tutmaya yetmez imişmiş, karanlık madde destekliyormuş bunu falan. neyse artık çözülememiş bir şey. 

.ayrıca uzaklaştıran karanlık enerjiden de bahsetmeseler olmaz zaten. ondan da az bahsettiler, galaksilerin ölümünü yine abartmadan da bitirdiler. ha bir de en önemli bilgi, galaksilerin de altın kuşağı gibi bir şey varmış. galaksinin merkezine yeterince fazla yakın ya da uzak olmak yaşamın oluşumunu etkilermiş. bu durumda milyar tane ihtimal yaşam için baya azalıyor ama neyse işte bu da yeni bir bilgi idi.

--- spoiler ---