22 Temmuz 2012

how the universe works s01e01:

big bang

--- spoiler ---

.büyük patlama olayı ile başlayan yeni belgesel serimiz. evrenimiz nasıl işliyor bize bunu anlatacaklar ama başlangıç için pek net bir bilgileri yok. tekrarlanan bilgileri tekrar ediyorlar tabi ne yapsınlar. yıldız ve galaksi sayısını devamlı artırıyorlar şimdi de 400 milyar lafını duydum.

.planck zamanı meselesi bu belgeselden kazanımımız olabilir herhalde. pek bir küçük zaman dilimlerini ölçmek için oluşturulmuş bir şey imiş. büyük patlamanın küçük zaman dilimleri içersindeki geçişlerini güzel de animasyonlar ile anlattılar.

.bundan fazlası yok tabi, hala nasıl olur da evrenin genişliği 14 milyar ışık yılı olmadan, 14 milyar ışık yılı öteden ışık alıyoruz bunu çözebilmiş değilim. tabi koca bilim insanları diyorsa onlara laf edemeyiz ama algım müsade etmiyor.

.mevcut evrenin genişliğini 150 milyar ışık yılı gibi bir laf ettiler. bu durumda deseler ki biz olduğumuz noktadan bizi geçen ışıkları dışarı doğru bakarak anlıyoruz falan tamam anlaşılır bir şey (mesela kozmik arkaplan şeysi gibi) ama ışığın 14 milyar geriden gelmesi, 14 milyar sene önce ışığın gelmesi için gereken uzay-zamanın olup olmadığı sorularını bir bana mı sorduruyor onu hiç anlamadım ya da olayı hiç anlamadım ki doğru düzgün cevap bulamadım bunlara.

--- spoiler ---