15 Haziran 2023

silo s01e05:

 The Janitor's Boy

--- spoiler ---

.şu ana kadar son dönem izlediğim en iyi dizilerden biri olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. karakterler iyi, hikaye iyi, akış iyi, her şey iyi. karakterlerin geçmişine gidiş silo sistemini de anlatıyor, daha önce söylemiştim bunu, bu bölüm çok daha çeşitli olaylar öğrendik.

.yargı nedir tam bilemiyoruz, zenci kadın yargının başında mıydı? hukuk ve güçler ayrılığı gibi görünüyor ama gizemliler de... sakallı tipin babası hademeymiş ama işler çevirebiliyormuş çünkü bir kapının arkasını görebiliyor. gizemli anlatım, simgesel anlatım, kapının arkasında ne var? gösterecekler mi? en önemli işi onlar yapıyorlarmış. anlatım bu, bunu ağır anlattılar ama yine de güzeldi.

.gölge sistemi de güzel ama elemanı kandırıp öldürmesi pek olmadı, hiç kamera yok değil ama gözetleme olmaması da garip, öyle insanlar birbirini çıkartıp aşağı atabiliyor ve yanlarına kar kalıyor, sakallı eleman da soğukkanlı katil olarak içlerin de duruyor. mevzuyu çözmüş gibi davranmaları biraz saçmaydı, aslında farkındalar ama sadece bir gölgenin suçlu ilan edilmesi yetmez, arkasında birisi var işte, onu bulmak yerine diğer olaya odaklanacaklarını söyledi.

.yaşlı kadınla konuşurken anlaşma hakkında iki önemli bilgi öğrendik. biri neden merdiven kullandıklarını açıklıyor, dğeri de büyüteç kullanmamaları gerektiğini söylüyor, bazı şeyleri görmemeleri için belli bir büyüklükte büyüteç kullanma kuralı getirmişler ve asansör yasağı falan getirmişler, bunun da sebebini anlamadık ama açıklayacaklardır.

.ayrıca yıldızları bilmiyorlar, bu neden? bu da çok ilginç ama sadece ilginç olduğu için bunu yaptılarsa o saçma olur, yıldızları bilmeme sebebini güzelce anlatmaları lazım, sidiq tipi yıldızları gözlemliyor ve çiziyor, belki ilkel kabile olaylarına ya da insanlığın gelişimini açıklamak için kullanıyorlar ama yine de garip.

.iki saniyede şerif olması da biraz abartı ama olayları güzel çözdü, yargının resmi adresten yanlış bir suç atma olayını yapmasından olaylar hızlı ilerledi, az daha ölüyordu ama toparladı.

.silo mantığının en garip yönü şu, 140 yılda nasıl bilgi sıfırlanır? önceki yaşlılar nerde? anlaşma ile susmuş olsalar bile bir kısmı yaşamış olmalı, diğerlerine bir şeyler söylemiş olmalı, tarihi sıfırlamak bu kadar kolay değil yani ama açıklarlar herhalde. zaten kapı ve gizem var, bilenler var herhalde.

--- spoiler ---