10 Haziran 2023

silo s01e01:

 Freedom Day

dizi güzel başladı, temposu yavaşlayabilir, karakterler falan da gayet iyi görünüyor yani bunların dramları da ilgili çekici olabilir. kitap serisinden uyarlama imiş, hikayesinin iyi olduğu belli, kitaplarını falan hiç bilmiyorum ama bu hikayeyi çeşitli şekillerde filmlere, dizilere çevirdiler aslında. çok fazla orijinal bir şey yok, türünün ilk örneği buysa, diğerleri bundan çalmış demektir. görüntüler, sesler, tipler hepsi gayet iyi, bu tarz dizilerin gizemlerinin bitmesini beklemek saçma olur çünkü biterse dizi biter, o gizem olayını da çok iyi vermişler.

--- spoiler ---

.gizem olayında kadının yürüyüp düşmesini nasıl açıklayacaklar bilmiyorum kameraya baktıktan sonra birisi bunu engelleyip diğer tarafta rol yapmış olabilir ya da görüntüyü o şekilde ayarlamış olabilirler, bu kadar teknolojiyi yapan bunu da yapmıştır herhalde.

.140 yıl önce olay çıkıyor, geçmişlerini siliyorlar, silo adındaki bu yer altı sığınağında yaşıyorlar, bu kadar sene insanları arada tutmak zor, hepsi normal görünüyor, o biraz abartı ama güzel işleyen bir sistem yapmışlar, kurallar net. dışarı çıkmak isteyeni de dışarı salıyorlar, o da güzel düşünce... bir sistem için aslında güzel tasarlanmış bir hikaye, çıkmak istersen çıkarsın ama geri gelemezsin...

.dışarda ne olduğunu bilemiyoruz, zaten sözleri de böyle, bölüm de böyle başlıyor. kameralardan gördükleri kadarıyla dışarsı çorak arazi, temizlikçiler gönderip kameraları temizliyorlar ama zaten o kadar pislenmişse bir durum olmuş olmalı, düzeliyor mudur? onu bilemeyiz.

.şerifin bu olayları ile başlıyor, sonra üreme izni geliyor. göt kadar yerde herhalde izinle olacak bu işler, ne zannettin yani? iki saniyede tükenebilirler ama onda da komplo varmış, istediklerini üretiyorlarmış. diğerlerinin doğum kontrol dalgasını çıkartmıyorlarmış. kadın kendini meyve bıçağı ile bunu kesip güya ispat etti, onu geçiştirdiler, neden çıkmadığını ya da neden böyle olduğunu güzel geçiştirdiler, adam ilk başta inanmadı ama bölüm sonunda o da dışarı çıkmak istedi. en azından bunu uzatmadılar, hikaye bağlamında bu iyidi.

.bulunan eski hdd'nin içeriği, bunu bulan adamın öldürülmesi biraz saçmaydı, jeneratörü tamir eden güçlü kadın imajı da şerifin aklını almış, madem öyle niye dışarı çıktı onu da anlamadık ama esas karakterlerden biri o herhalde, adamın bulduklarını araştırırken bu gerçekleşmiş olabilir, içerde yaşamaya tamam ama dışarı da araştıracak gönüllüler kurabilirlerdi aslında ama tabii ki dışarı çıkan ölüyor diye katı kurallar benimsemiş olabilirler. gizli tarikat gibi de olabilir, ilginç bir yapısı var bu anlamda.

.hdd'de yeşillik gördü diye kendini dışarı attı, bu biraz saçmaydı. biraz daha kanıta ihtiyaçları vardı ama üremesini kasıtlı engelleme olayı belki yeterince kanıt sundu, sisteme aykırı insanları üretmiyorlar, üzerimizde oynanan oyun bu diyorlar ama aslında diğer taraftan bir tüketici olarak üremek de sistemin kendisi ile ilgili olabilir, buna hiç değinmemişler, bakalım mevzular nereye gidecek.

--- spoiler ---