10 Haziran 2023

John Wick: Chapter 4

diğer filmlere göre daha kötü diyebilirim. beklenti daha yüksek olunca da böyle oluyor ama kendi evreni açısından aslında o kadar kötü olmayabilir. yaşamak için amacı olmayan adamın merdivenleri çıkması gibi bir olaya çevirmeleri aslında güzeldi ama sonu güzel bağlayamadılar. dövüş sahnelerinin hızı da bence düşmüş, geçişleri çok beğenmedim. keanu yavaşlamış mı? neden böyle bilemiyorum. diğer daha yaşlı karakterler daha hızlı hareket ediyordu. hele şişkonun dövüşü harikaydı mesela. güneş doğumu dahil hiçbir sahne gerçek dünyada çekilmemiş gibi, onu da kasten mi yapmışlar bilmiyorum ama bir taraftan iyi, bir taraftan tatsızdı. araba sahnesi ya da köpeğin olayını da çok iyi oturtamamışlar maalesef.

--- spoiler ---

.bu şekilde öldürmeleri garip oldu, ölümü bile iki saniyelik karısını hatırlama ile yaptılar ama yok lan ölmemiştir diyor insan, geri getirmek isteseler getirirler ama mezarında konuştuk falan da diyebilirler, özgürleşemezsin diye böyle yaptık diyebilirler bilmiyorum ama öldü gibi gösterdiler.

.bu durumu anlaşmışlar mıydı? düello dedikleri olayda yakınlaşıp birbirlerine sıkıyorlar da karşı taraf da sıkmayabilirdi, bu eleman sıkmamış, baştakinin bitireceğini güvenmiş ve onu öldürdü, hadi diyelim süper plan, bu sefer bok yoluna gitmiş oldu çünkü bu da öldürmeyebilirdi ya da diğer atışlar gibi koluna bacağına atabilirdi, bu bağlamda saçmaydı.

.zenci ve köpekli karakter iyidi güzeldi de amacını anlamadım, para için gibi gösterip sonra köpeğinin daha değerli olduğuna karar verdi. güya öldürmek için diğerlerini öldürüyor ama yardım da ediyor gibi, karar verememişler. köpek karakterini taşısın diye koymuşlar ama köpeğin fonksiyonu da anlaşılmadı, wick köpeği kurtardı, duygusal bir sahne ama baştan sonra köpek buna geçecek falan gibi gösterdiler, tabii iki dakika oturmadan köpeğin işlevi olmazdı ama yine de olmadı.

.filmin sonunda diğer tipin kızına kavuşmadan öldürülmesi de saçmaydı, intikam aldı iyi güzel de gereksiz olmuş. aslında wick bunu öldürse hem intikam alınmış olur hem de diğeri de kurul kararı öldürülse çok daha keyifli olurdu, nasıl bunun ikinci adamıysa onun da ikinci adamı olarak böyle bir kural geçerli olması gerek, tayin mayin diyerek kural uydurdular ama saçmaydı, ayrıca düello da köre karşı kaybetmek de saçma oldu, ek bir getirisi olan bir düello da olmadı.

.eleman merdivenleri çıksın diye yardım etti, sonra da öldürdü. kaybedecek şeyi olan adam böyle yaptı, diğerinin kaybedecek bir şeyi yoktu ve böyle olmadı. durum özetle böyle. geri kalan hepsi kazanmış oldu ama işte bir yere gittiğini de söyleyemem.

.en iyi sahnesi kumar sahnesiydi, oradaki konuşmalar, gülmeler ve tipler iyidi. hepsinin oturup bu şekilde takılması da iyidi, gelişme olarak da güzel gelişti, sonraki dans ve dövüşler de güzeldi, akan sular biraz bana matrix ajanı dövüyormuş hissi verdi ama bu kadar yani başkası yok. çok daha iyi dövüş sahnesi beklerdim, o konuda da beklenti karşılamadı, diyaloglar aslında önceki filmlere göre biraz daha iyidi bence ama dediğim gibi tutarlılık yerine sallayalım bitsin demişler.

--- spoiler ---