4 Haziran 2023

Ancient Aliens s13e13:

 The Artificial Human

--- spoiler ---

.yapay zeka muhabbeti iyice arttı, ben de güncel bir bölüm sandım, 2018 yılındaymış, o zamanlar da vardı ama şimdinin chatgpt'si kadar değil. devamlı yapay zeka haberleri de geliyor, adamlar o zamandan yapmış, gollumlara gelene kadar iyidi aslında da orada biraz saldılar, diğer parçalar da zorlama...

.uzaylıların dünyaya gelip organik maddeye sahip insanların dna'sı ile oynadığı ve içlerine gizli kod koyduğu, insanların da tekrar bu yolda kendini üretecek yapay zeka geliştirdiği ve nihayetinde uzaylılara ulaşacağı fikri aslında ilginç.

.olaya diğer taraftan bakıyorlar, aynı motivasyonu sadece sonsuza kadar yaşamak için de yapabiliriz. kaku abimiz yüzyılın sonunda bilincin dijitalize edileceği söyledi, diğer taraftan en güçlü bilgisayar ile beynin 1 saniyesini 40 dakikada simüle etmeye çalışan bir alet denemişler olmalış. 

.kendileri de diyor zaten 0 ve 1 ile olmaz kuantum bilgisayarı gerek falan diye ama diğer taraftan sallıyorlar da sallıyorlar. mısırdaki arkadaşlar şöyleymiş, robot gibi söküp takılmışlar falan diyorlar. en komiği de çinli bir imparatoru eğlendirsin diye yapılan robotun kadınlara kaş göz yapmasıymış, imparator kıskanıyor ve robotu parçalarına ayırıyor, lan insan kesmiş işte, ne robotu?

.kendi kendini üreten 3d yazıcı olayı iyi, uzaya gönderilecek aletlerin kendini üretmesi fikri de iyi ama imkansız, bunun olabilmesi için uzaylıların bulduğu format dünyaya bağlı canlılar işte, adamlar bunun ötesindeki hayal güçleri ile yapay zeka ve buna bağlı makinalarla kendi kendilerini üretip evreni keşfedebileceklerini zannediyorlar, diğer taraftan dünyaya canlılığı aşılamış arkadaşların keşif cihazları da buralarda ya da yakınlarda yok. bu kendileri ile çelişme anlamına geliyor.

.genlerdeki gizli kodlar muhabbetine daha önce gelmişlerdi. kazakistandan bir bilim insanı keşfetmiş, genlerdeki wow sinyali demiş adam, oradan bir gönderme var. adamlar dna'yı düzenleyip genlere şifre bırakmış diyor, aslında güzel de en azından bu şifre neymiş biraz açıklasalardı, matematikselmiş ve bilinmeyen bir dilmiş, iyi güzel de ne? ayrıca 10 üzeri 9 mu ne dedi, ihtimaline, farklı sayı da olabilir ama canlılığın oluşma ihtimali de çok düşük ihtimal zaten, sıfırdan canlılık mı yapmışlar yoksa insanı mı değşitirmişler, bene kafaları karışık.

.bitişte de zaten çeşitli savaş robotları, insansız hava araçları falan muhabbetinden sonra insanlığa tehdit mi oluyor dediler, cevap aslında kesinlikle evet de adamlar insan demek beden demek değil, düşünce ve duygular kalacak diyor, çok eminler bunlar şaka gibiler. uzaya gitmek için bedenlerinden şimdiden vaz geçmişler de tüm bu olayı bu araç sağlıyor aslında.

--- spoiler ---