29 Aralık 2022

his dark materials s03e06:

 The Abyss

--- spoiler ---

.hikaye tanıdık diyordum, kaç kere dedim ama hiç aratmamıştım, golden compass filmini izlemişim hatta buraya yazmışım, şimdi açtım baktım nerdeyse diziyle aynı yorumu yapmışım, çok tutarlı olduğumu söyleyebilirim, toz'dan o zaman da anlamamıştık, şimdi de anlamamışız, kitabı okumayan anlamasın diye yapmışlar ama biraz biraz anlıyoruz.

.toz özgür iradeyi veren maddeymiş, bunu bize göklerden vermişler, kendileri otorite ya da değişik adlarla anılan varlıklar, melek formunda görüyoruz ama sanki teknolojik bir şey çıkacak gibi duruyor, ayrıca tüm melekler kötü diye de bir şey yok, bölüm sonu görünen melek bunları uyardı, aralarında da anlaşmamışlar herhalde, otoriteyi hangisi temsil ediyor bilemiyoruz.

.melek müdahalesi ile bir kıza bomba yollanıyor ama o ölmüyor, tüm dünyalardaki toz evrenler arası boşluğa çekiliyor, buna yakalanan cinler anında ölüyor, cadı kraliçesini böyle kaybettik. bu baba karakterinin sorunu nedir anlamıyorum, kızının öldüğüne de üzülmedi, cadıya üzülür gibi yapıp sonra eğlenmeye başladı, sorunu nedir bilmiyorum.

.annesi çok üzgün şekilde güya çıktı geldi, sonra ölmediği anlaşıldı, ayı ile konuşmaları güzeldi aslında, mevzuyu özetlediler, hepsi kehanete inandı ama yardım eden yok, garip diyebiliriz.

.kız velet ile birlikte ölüler diyarında devrim yapıyor, yaptığı bu devrim de otoritenin gücünü sarsıyor, son bildirim bu şekildeydi. zaten cennete gideceksiniz diye kandırıp insanları buraya hapsediyorlarmış, peki bundan çıkarları ne? neden böyle? kitabı okumak lazım herhalde.

.neyse ki ölüleri canlandırmadılar, sadece huzura kavuşturdular, tabii kurtarmak derken komple yanlış ifade etmişler, o da olmadı. sıkıştığı yerden kurtarmak sayılır ama sadece veda etmeye yaradı, cennete kapı açtılar ve yaşayan her şeyle birleşmiş oldular, durum bundan ibaret. buna da şükür, akbaba'nın hikayesinin hatırlanması için bunlara yardım etmesi süper bir ayrıntıydı, lyra kendini kaybedip düşmüştü, o kurtardı yani. ilginç aslında.

.bilim insanı olayların hızlandığının farkında ama kendi başına ne yapacak? veletleri nasıl kurtaracak onu bilemiyoruz, onlar sadece ölüleri kurtardılar, kendileri nasıl kurtulacak?

.umarım bozmadan finali yaparlar, galiba son sezonmuş bu.

--- spoiler ---