31 Ocak 2022

Pig

 

film çok hoş. efsane bile olabilirmiş ama mevcut hikayeye dikkat etmemişler ya da önemsememişler. ben anlamadıysam, onu bilemiyorum ama ağır akışı, şaşırtması ve tabii hayvan hikayesi falan eklenince çok güzel olmuş. bir iki sahnede diyaloglar da çok iyidi. zaten filmi o diyaloglar için yapmışlar. esas karakteirn durumu, başına gelenler ve sonuçta ulaştığı nokta tam olarak bunu anlatıyor. görüntüleri ve akışı da bence hoştu. paldır küldür aksiyon yerine böyle filmler izlemek lazım arada...

--- spoiler ---

.zengin adamın karısı niye intihar etmiş? şef ile bir ilgisi var mı bu olayın? bunu anlamadım. kilit noktası da bu sanki. yani şefin karısı ayrıca ölmüş ve inzivaya çekilmiş, orası tamam ama zengin adamın dramını anlatmadılar. oğlanın ağzından duyuyoruz, genelde mutsuzlarmış, ondan intihar etti diyebiliriz ama kesin bir şey denmiyor.

.bu adama geldikten sonra yüzleri gülüyormuş, verilmek istenen mesaj bu kadar mı? yani sadece güzel yemek yüzünden miymiş? sanki kadınla ilişkisi varmış da ondan intihar etmiş gibi saçma sapan bir şey algıladım ama böyle bir şey de demediler, adamın durumunu anlamak için bu şarttı, bence bu yüzden boşta kaldı hikaye.

.onun yaricinde trüf mantarı mıdır nedir? domuzla mantar araması ama aslında domuzun işlevinin olmaması, sadece seviyor olması falan süperdi. zengin adamı ikna etmek için o günün yemeğini yapması olayı da hoştu. işe yaramaması saçma oldu. işe yarasa da saçma olabilirdi. hayvanı öldürmüşler, sessizlik içinde yıkılış sahnesi de güzeldi ama sonra pat diye unutması gerçekçi olmuş. nihayetinde domuz mu dedi? evcil hayvanlar nihayetinde... sevmek de bir yere kadar mı dediler? 

.yüzünü o vakte kadar yıkamıyor. karısının ölümünden sonra böyle olmuş. arada kendini dövdürmüş, sanki oraya geldiğinde diğerlerini dövecek gibi gösterip para karşılığı dayak yiyor, mekana varınca gördüğü adamın işi buymuş. kendini dövdürmek isteyenler için bir aktivite düzenliyor, burada da efsaneymiş kendisi...

.domuzu bulmak için pahalı restorana gidiyor, eskiden kovduğu biri şefmiş, adamı görünce eli ayağı titriyor, ona hiçbir şey gerçek değil, sana gösterdikleri tepkiler de gerçek değil deyince aydınlanma yaşıyor gibi, adamı böyle ikna ediyor en azından ve domuzu kimin aldığını söylüyor.

.domuzun alınması gerekçesi de pek ikna edici değil. zengin adam oğlunu hizaya getirmek için alıyor, ilk başta akıllarına gelmesi gereken bir şeydi. eleman söylemedim falan dedi ama sonra ortaya çıkıyor, babası yaptırmış. tabii madem böyle bir mallık yaptın neden hayvanı öldürüyorsun? sert davrandılar öldü falan diyor, bu da biraz saçma ama domuzla mutlu bir bitiş yapmak istememişler. belki başka türlü ölebilirdi, eksik kalan kısımlardan biri de bu olmuş.

.şef muhabbetleri güzeldi aslında, wick ile dalga geçmişler gibi olmuş bir taraftan, hikaye olarak çok benziyor ama mevzuyu çok başka ele almışlar. iki filmi de beğendim açıkçası, tarzları güzel.

--- spoiler ---