9 Ocak 2022

Finch

 

güzel film aslında, çok daha iyisi olacakmış ama nedense olmamış. çok uç bir konu belirlemişler, köpek olayını elbette çok sevdim, onun için de puanını artırdım ama senaryoda başlangıç yok, bitiş yok, gelişme bile yok denebilir, öyle ortaya karışık şekilde işin nereye varacağı belli olmadan bitiyor, böyle olsun istemişler, tek insanla film türünden yapmışlar. robot olayı da çok iyidi ama o da hiç gerçekçi olmamış, gelişmeye dahil yapay zeka olayının nasıl böyle bir şey olabileceğini de açıklamıyorlar. esas karakterin psikolojisi de bu anlamda bir yere oturmuyor. köpekle bağı da ne yazık ki bu psikolojiye bağlı, bunları derinleştirmiş olsalar efsane bir film olacakmış ama olmamış.

--- spoiler ---

.dünyanın sonu herkesi vahşileştirmiş ama esas adamı korkaklaştırmış. bir anne ve kızının öldürülmesine seyirci kalmış, çantadaki köpek için robot yapıp öldükten sonra iyi olmasını sağlamış. çok abartı bir hikaye ama öldükten sonra köpeğine bakmak için robot yapma olayını başka bir şekilde verebilmiş olsalar çok tatlı olacakmış. zaten köpekle ilişkisi, robotun mevzusu falan da iyidi ama işte yüzeysel kalmış.

.dünyaya ne olduğunu açıklamaya da çok zahmet etmiyorlar. güneş patlaması ozonu yok etmiş, atmosfer kalmayınca ekinler gitmiş, herkes birbirini yemeye başlamış, mevzu kabaca bu ama filmin ortasında atmosferin sağlam olduğu yeri buluyorlar, hem de durduk yere oluyor bu. ulan madem böyle bir yer var tarım nerde? insanlar nerde? bunu da hiç açıklamaya meyletmiyorlar, adam zaten ben ölüyorum diyor, köpekle top kapmaca oynuyorlar, robota alıştırmaya çalışıyor ve sonra da bitiyor.

.köprüye niye gidiyorlar? köprüye gidenlere ne olmuş? devam filmi mi gelecek? o kadar insan benzer yolu izlemiş ama robot ve köpeği ile biri geliyor, bunların geleceği olabilir mi? böyle bir dünya var mı? çalıştığı şirket nedir? robot ve yapay zeka olayları nedir? hiçbir bilgi verilmiyor, pat diye robotu yapıyor, şak diye bilinci geliyor ve yürümeyi falan yeni yeni öğrenen arkadaş, araba kullanmayı öğreniyor, her şeyleri yapıyor, çok abartı işte.

.insanlara güvenmeme olayı da tüm mevzunun özü olmuş. hayatta kalan insanlar var ama bu insanlardan kaçınmak için radyasyonda yolculuk edip geceleri saklanıyor, sadece bu küçük kız olayındansa yine çok saçma, zaten yerin altında çalışırken yakalanmış, tüm imkanlara sahip robot bile yapıyor ama fırtına gelince yerinden çıkmak zorunda kalıyor. başlangıç böyle. robotla macerada da işte adam hasta diye bir hastanede duruyor, orada toplayıcı cihazı feda ediyorlar. robota çok kızıyor ama bir şekilde düşündüğü şekilde oluyor.

.sonuç olarak adam ölüyor, geride köpek kalacak sebil olmasın diye robot yapıyor. hikayenin bu hali bile yüz gülümsetiyor.

--- spoiler ---