3 Ocak 2022

Dune: Part One

 

güzel filmmiş. kitaplarını ya da hikayesini hiç bilmiyordum. 10bin'li yıllarda arap çölleri temalı bir şeyler yapmak istemişler. yıllar geçse de çöller çöl kalıyor, petrol gibi zenginlik olunca güzelleştirmek yerine madenleri çıkartmak seçiliyor, böyle bir gönderme aldım ben, bilemiyorum ne kadar doğru. starwars ile benzerlik kurmuşlar, pek fazla starwars izlemediğim için bilemedim ama birkaç sahneyi sanki daha önce görmüşsünüz hissiyatı yaratıyor. esas karakterler, müzikler, görüntüler, renkler falan hepsi çok iyi. olayın ağır akışını da çok beğendim, zaten manyak gibi aksiyon filmlerinden gına gelmişti, bunda da aksiyon var ama tadında olmuş. devamı gelecek şekilde bitmiş. bir de toprak altında titreşime gelen canavarlar diye ayrı bir film vardı, onlar da mı bunun kitabından etkilenmişler bilemiyorum.

--- spoiler ---

.filmin son dövüş sahnesini başka yerde gördüm. anası ile bir yere sığınırlar, oradaki arkadaşlar da düello teklif eder ve adamı öldürür. tüm sahne birebir bir yerlerde gördüydüm, böyle bir de javu yok ama bire bir aynı anı yaşadım gibi oldu. ilk başka öldürmek istemiyor sonra mecbur öldürüyor. acaba nerdeydi? şimdi hatırlayamadım.

.bunlar çöl halkına katılmış oldu. olaylar onların içinde gelişecek, baştan beri gördüğü kıza ulaşmış oldu. bu arkadaşın görüleri de o kadar doğru çıkmıyor. jason momoa arkadaşımızı öldü görmüştü ama çok sonra öldü. öldürdüğü zenciyi akıl hocası gibi görmüştü ama öldürdü bitti gitti, öyle bir garip işte.

.esas karakterleri biraz çabuk harcamışlar. babası çabuk öldü, biraz direnseydi dedim. jason momoa güzel direndi, o kadar direnmişken ölmeseydi bari dedim. bunlar yerine kimleri getirecekler?

.imparatorluk, hanedanlık olaylarını uzay filmlerinde pek anlamıyorum. yani binlerce yıl ileri gidiliyor ama aslında pek de ileri gidilmemiş. din adamları da aynı şekilde coşmuşlar, tarikat var bir tane, onun başındaki kadın da bilindik bir oyuncuydu, yüzünü pek göremedik ama onun olayları da sıkıntılı olacak gibi. oğlanı ilk sıkıştırdı, mehdi olayı, mesih olayı, beklenen kişi olayı falan da filan, güzel de hep aynı şeyler diyebiliriz.

.bu sefer bunu çöllerle kaynaştırmışlar. çöldeki parıltılar, tozlar, adını unuttum şimdi, uzay yolculuklarında çok önemli bir madde haline gelmiş, yerel halk için de kafa yapıcı, sağlık verici bir maddeymiş. bunlar gelip milletin malını çalıyor, diğerleri de mağaralarda direniyor, durum bundan ibaret. kendileri parıltıdan mavi gözlü olmuşlar, bu kadar teknolojinin içinde kendi terini içebilir giysiye kadar gelmişler. çöllerde farelerden esinlenmişler, uçan araçlar da uçan böcüklerden, bu roman ne zaman yazılmış bilemiyorum, araştırmadım ama hayal gücü fazla yerel kalmış. tozları aşmamış ya da aşmak istememiş. 

.oğlanın durumu özel mi? arapça bir lakabı vardı, dışardan ses, beyin gücü mü artacak? görüleri ne olacak? bu kadar insan ölürken çabuk kurtuldu, herkese koşup sarılan oğlan mavi gözlü kızla ne yapacak? anası çok sıkıntılı biri, hepsinin ve tarikatının amacı nedir? bunları sonraki filmlere saklamışlar galiba.

.bu filmde imparator hanedanını çöllü gezegene yollar, sonra düşmanlarını üzerine salar ya da saldırmalarına ses çıkartmaz, bunları öldürmek istemiştir, durumun özeti bu.

--- spoiler ---