31 Aralık 2021

The Matrix Resurrections

 

pek beğeneni görmedim, beğenmek için kendimi zorladım ama beğenemedim. birkaç yerindeki diyaloglar fena değil sadece. matrix felsefesinin içine etmişler, eski filmden kareler koymak hangi malın aklına geldiyse hiç olmamış. tamam hatırlatıyor falan ama ulan iyi ki eski matrix var zaten bütün senaryoyu onun üzerine koymuşsun, hatırlatmasan da olur yani. niye bu kadar zorladın ki? müzikleri hep böyleydi galiba ama beni rahatsız ediyor devamlı orkestrasyon, bir tane ikonik şarkı, haplı olandan bahsediyorum, o kadar başka yok yani. aksiyonları bol bulduk saçalım demişler, filmden sonra ilk filmlerdeki aksiyon sahneleri gibi vay be dediğimiz bir tanesi bile olmuyor. marvel filmleri aksiyon sahneleri gibi olmuş, aynı elden çıkıyor galiba bunlar. trinity olayı hele hiç olmamış. daha ne diyeyim bilmiyorum. sense8 kadrosuyla matrix çekmişler, üzerine yine netflix dizilerinden oyuncular var, her taraf bunlar olmuş arkadaş, resmen bu anlamıyla bile her şeyin içinin boşaldığının filmi olmuş.

--- spoiler ---

.analist niye bunları canlandırmış? nasıl bunları canlandırmış? öyle bir teknoloji var mıydı? o ara öyle bir teknolojiden hiç bahsedilmiyor, çok aşırı abartı ve saçmalama olmuş. bunlar tek başlarına olmuyormuş, birlikte çok daha güzel bir enerji üretiyorlarmış, tüm sistemi de bunlar üzerine kurmuşlar, ondan canlandırmışlar. mevzu buymuş, hiç mantığı yok.

.ölü ölü kalmalı zaten, neo hadi tam ölmediydi diyelim ama trinity tam öldüydü, elli saat ölüm sahnesi koyup üzerine böyle saçma sapan canlandırmaları ve ona seçilmiş insan muamalesi yapmaları hiç mi hiç olmadı. sırf bunda cinsiyet eşitliği geyiği girmişler.

.matrix makineler ile savaş demekti, makineler insanlar içine girmiş. programlar özgür irade ve vücut kazanmış, demek ki matrix kazanmış aslında. neo buna sebep olduysa zaten ilk filmleri çöpe atmışlar, bu kadar mallık olabilir mi?

.kahine ne olduğunu gram açıklamadılar, ortadan kaybolmuş işte, en güçlü şahsiyet falandı. matrix evreninin anasıydı ama cevap yok. smith desen analisti tokatladı ama gücü nerden geliyor? madem bu bu kadar güçlü neo niye değil? smith de öldüydü. neo'yu ele geçirdikten sonra dengesizlik ya da aşırı yükleme onu patlattıydı, o da ölü kalmamış ama analist tarafından o da bu mod içinde kontrol ediliyormuş. neden peki? hadi insanların enerjisi var bu arkadaşın nesi var? neden özgür bir programı öldürmezsin ki? hiçbir açıklaması yok, tek açıklama çeşni olsun diye tutmaları. arada girip çıkan diğer yan karakterleri de saymıyorum.

.morpheus olmuş mu hiç? bu nedir lan? hadi esas oyuncu çok yaşlanmıştır, karakter olarak orada ölmüştür de sen niye program olarak geri getiriyorsun, hem de bu kıyafetler ile bu elemana? kimse abi bu olmamış dememiş mi? cidden üzücü.

.trinity'yi kurtarma hikayesi şeklinde bir devam filmi nasıl olur? en başta öldüydü zaten neyin kurtarılması? inanmamadan savaşa, trinity'nin inanmamasından adam yığdıkları bölgede savaşa çok ama çok saçma olmuş. adam yığacağına bir bomba koyaydın, ne bileyim. dövüşsünler demişler, yetmemiş tüm şehir bot olarak üzerlerine yağıyor, bu nedir?

.zaten giriş gelişme sonuç, sahneler şunlar bunlar ilk filmin pornosu gibi tiplerle yeniden çekilmiş hissi yaratıyor. ajanlar çok saçma seçilmiş, yeni yan karakterler aynı şekilde aşırı olmuş. göz var nizam var.

.insanların kontrol edilmesi geyiği, facebook göndermeleri, yeni çağa biraz sinirlenmeler falan iyidi ama tüm unsurları ile yeni çağın tiplerini taşıyan bir film içinde samimi olmamış. insanların aynı zamanda acı çekmek istemesi geyiğini daha önce yaptılar mı bilemiyorum, sanki ilk matrix çok mutlu bir yerdi ama kimse inanmadı demişlerdi ama onun bir benzerini neo ve trinity yakınlaşmasına yapmışlar. yakın olacaklarmış ama yakınlaşmayacaklarmış, bu şekilde bir çözüm de fena değildi.

.tabii sonunda bir yere de varmadı. zaten o kadar insanı koyacakları yer de yok. yerin altındaki şehre gökyüzü yapıp tarım yapmaya başlamışlar, madem medeniyet bu kadar ilerledi, uzaya gidin oğlum, böyle tek taraflı bir ilerleme olabilir mi? dünyada gökyüzünü yok edip makinalara yeniliyorsun ama hala üreyip çoğalıp gelişiyorsun, yapabildiğin tekrardan çilek yapmak, yuh artık. vizyon sıfır gerçekten.

--- spoiler ---