15 Kasım 2021

messiah s01e01:

 He That Hath an Ear

pek güzel çekilmiş bir diziye benzemiyor ama ilginçlikleri var. bir kere hristiyan filmlerindeki latince yakarışlar ile arapça yakarış arasında çok fark var. bu çekimden de olabilir, oyunculuktan da olabilir. arapça hitabet pek de parlak gelmedi bana. zaten figüranlar, kalabalıklar falan resmen nerdeyse kameraya bakacak o kadar acemi toplanmışlar. netflix oralarda siparişle ancak bu kadar mı yaptırıyor? nerde çekmişler bilemiyorum ama çok çiğ duruyor her şey, oyuncular da öyle. esas mesih oğlanı ilk uyuzdu ama ilk bölüm sonu itibariyle gizemi verdiğinden izleyeyim bari dedim, yoksa kapattım kapatacaktım. özel arattım buldum ama yine de zor yani.

--- spoiler ---

.anası ölen başka bir oğlan ile başlıyorlar. suriyede geçiyor olaylar. ışid falan var, mülteciler çil yavrusu gibi dağılıyorlar, bunlar bizim çok yakından bildiğimiz olaylar. bu olayların ortasında isa kılıklı bir arkadaş, allah deyip duruyor.

.tam o sırada kum fırtınası geliyor, ışid bu yüzden kaybediyor, tüm krediyi buna kesiyorlar. bombalar yağarken 30 gün boyunca durup aynı şeyleri söylemiş de ondan böyle olmuş falan. her neyse adam 2 bin tane takipçi, mürit elde ediyor.

.müritlerini çöle götürüyor, niye kadın yok lan burda diyor, durduk yere. karşıdaki adamı tekmeleyip kadın bulmasını söylüyor, sonra bir iki kadın geliyor ama mevzu kadın ve çocuklar galiba, günahını almayalım. hepsini israil sınırına götürüyormuş. 

.yani standart mülteci olayına girmemişler neyse ki sınırdan geçince tutuklanıyorlar, sorgucu arkadaşın her şeylerini bilip rüyasına falan girmeye başlıyor. bölüm sonu da hapishaneden kaçıyor. o bakımdan ilginç ama gizem haricinde kayda değer bir şey söyleyecek mi acaba? dini düzeltmeye gelen arkadaş isa gibi, çok affedersin tanrının oğlu  gibi takılıyor.

.diğer tarafta amerikalarda bir tane hasta cia ajanı var. bunu uzaktan araştırıyor. bunların yolu kesişecek anladığımız kadarıyla ama bu tipi de çok mu aramışlar bilmiyorum, bu bile olmamış. özel uzman arkadaş, uzaktan izleyip risk analizi falan yapıyor. durum bundan ibaret.

--- spoiler ---