2 Kasım 2021

his dark materials s01e01:

 Lyra's Jordan

daha önce bu diziyi görmüştüm ama başlamamıştım. şimdi de pek hoşuma gitmedi ama başka izleyecek bir şey kalmayınca buna başlamış oldum. animasyonlar falan pek başarılı değil. fantastik dünya fazla yapay geliyor. karakterlerin çok büyük bir kısmını oynayan arkadaşların hepsi çirkin insanlar, bu kadar çirkin insanı özenle seçmişler sanırım. sempatik bir karakter bile yok. esas karakterlerden filmlerde gördüğümüz bir eleman haricinde tanıdık tip de pek göremedim, kitapları falan da olan bir hikaye olunca sıkıntı verebiliyor, hikaye hakkında bilgim yok ama konuşan hayvanlar genel konseptine indirgeyebiliriz. tabii cin demişler, hayvanların ruhlarının bağlanması demişler, şu demişler bu demişler ama sonucu değiştirmiyor.

--- spoiler ---

.bilimsel sığınma hakkı mı dedi, o tarz bir şeyle başlıyoruz. amca karakteri, esas kızı bebek olarak bu okula getirip bırakıyor ve 12 sene sonra küçük bir velet olarak hikayeye başlıyoruz. yerinde duramayan bir kızcağız kendisi, küçük bir arkadaşı var. öksüz o da...

.birlikte takılıyorlar, derslerden kaytarıyorlar, oynuyorlar falan derken amcası kuzey kutbunda toz ile ilgili çekimler yapıyor, toz nedir bilemiyoruz, gökte yeni bir şehri saklayan bir yapı diyorlar. bu kurum nedir onu da bilemiyoruz, hangisi iyi hangisi kötü o da belli değil. başkan dedikleri eleman amcasını zehirlemeye çalıştı, son anda engelledi falan, hep bu sahneler tanıdık geldi ama bilemedim, izleyip bıraktıysam da hiç hatırlamıyorum.

.her neyse kıza pusula gibi bir şey verip kadının yanına gönderiyorlar. arada kehanet falan gibi bir şeyler geveliyorlar ama o kısım da hiç olmadı. bu olaydan önce küçük arkadaşı ve civardaki çigenlerin çocukları da kaçırıldı, hepsini londra'ya götürüyorlarmış. mevzu bu şimdilik. toz çocukları da etkilemiyor bu arada, onu da eklemek lazım.

.amcası tekrar göreve çıktı, tekrar kuzeye gidiyor, kızı almadı falandı filandı derken londra'da hikaye devam edecek gibi ama dediğim gibi çok uyuz tipler, alışmak zor olacak.

--- spoiler ---