2 Kasım 2021

Ga-lyeo-jin si-gan

 

iyi yapmışlar güzel yapmışlar ama çok büyük mantık hataları yapılmış, diyaloga da alıp güya cevaplamışlar ama çok saçma olmuş. saçma yapmasalar sonu falan da güzel sayılabilir aslında ama ne bileyim bu kadar uğraş sonra yapama. güney kore sinemasının sonları şaşırtma sorunu yanına bir de bunu eklemişler. çok daha iyi olabilecek, ilginç bir film acayip bir noktaya gitmiş. abartmanın da sorunu bu oluyor işte. genel olarak yine fena değildi, televizyonda denk gelip izlenilen filmler açısından iyiler arasında olabilir.

--- spoiler ---

.hemen söyleyeyim, kendileri de söylüyor. parmak izi olan bir çocuktan bahsediyoruz, büyümüş hali çıkıp gelince elindeki parmak izini karşılaştırsana işte. yardımcısı diyor bunu. esas komiser de vakit mi var diyor, ulan ne vakti? en büyük olay bu değil mi?

.ha demeye getiriyorlar ki gerçek hayat böyle, fantastiği kaldırmaz, kimse inanmaz sen kaçırıldığını tehdit edildiğini söyle falan, buna bağladıkları için kendince açıklamaya çalışmışlar ama olmamış. yani herkes bunun zamanda durup geldiğine inansa film bu havada olmayacaktı tabii. parmak izi ya da benzeri olayları daha iyi açıklayabilirlerdi. zaten kimsenin inanmaması da garip, dinlemiyorlar bile.

.genel hikayesi fena değil. annesi ölen garip bir kız yeni okula taşınır, orada garip bir çocukcağız ile hafiften çocukluk aşkı olurlar, çocuk bundan ufak sanırım ya neyse işte. keşfettikleri eski bina falan filan derken, arkadaş grubu olarak bir mağara bulurlar. bunu da yakında patlatma ile tünel yapan inşaatı izlemeye gittiklerinde bulurlar.

.mağaranın içinde yanarlı dönerli bir yumurta vardır. bu yumurtayı alıp kırdıklarında civardaki hariç herkes için zaman durur. ilk bunu veletken yaparlar, astım olan arkadaş ölür, diğeri büyüdükten sonra umudunu kaybedip intihar eder, bir tek kendisi büyür ve çocukluk aşkı kıza gelir ve olaylar gelişir. diğer çocukları kaçırıp öldürdüğünü düşünürler, kimse inanmaz, kovalamaca başlar öyle uzar gider.

.en son uçurumun dibine kadar gelirler, niye uçurumsa artık. aynı uçurum squid game'de de vardı galiba. ada ve uçurum çok benziyor bu arada. neyse oradan düşecekleri belli. düşerler de ama tekrar yumurtayı kırıp tekrar zamanı durdurur. kızı kurtarmak için bunu yapar ama hayatı boşa geçmiştir, tabii bunla barışır mı bilemiyorum. o kadar detaya girmeden filmi bitirirler. en azından sakin görünüyordu kendileri. zaman durduktan sonra hareket ve sese alışması zaten imkansız bir de bir ömür böyle yaşayıp geri normal dönmesi de çok abartı olmuş.

.tabii kız bunları bir adli psikoloğa falan anlatır, o da kitabını yazar. kitapta kızın alfabesiyle yazılmış çocukluk şiiri de olur. böyle de romantik bitirirler ama adam koskoca adam be! bir de böyle garip durumu yaratmak istemişler, o hiç olmamış baştan sonra koskoca adam ile küçük kız el tutuşuyor falan filan işte.

--- spoiler ---