9 Ekim 2021

watchmen s01e08:

 A God Walks into Abar

--- spoiler ---

.bütün sezonu bu bölüm için yapmışlar. çok da güzel bir bölümdü ama en büyük sorun şu tanrı kıvamında arkadaşı nasıl yakalayabilirler? nasıl başka yolu olmaz? bunu açıklamadan bölüm bitti, açıklayabileceklerini sanmıyorum ama yine de çok güzel bir bölümdü.

.dr. manhattan arkadaşımızın angela ile tanışma faslı ile başlıyoruz. bu adamın kafadan sakat hallerini hafiften hatırladım ama tüm zamanları aynı anda yaşama olayı aslında böyle tasvir edilemez. yine de güzel yapmışlar.

.diğer çılgın bilim insanı arkadaşımızla da güzel bağladılar. marstaki arkadaş bu değilmiş, esas europa'da bir hayat kurmuş. baştan beri izlediğimiz yer orasıymış. bu manyak arkadaş da gönüllü olarak oraya gitmiş. tanrı gibi olacağını zannetmiş ama öyle bir şey olmadı. domatesle sıvaması komikti. diğer arkadaşlar kalması konusunda ısrar ediyor ama bu hapishaneden bile kaçacak. uydular falan filan derken baya komik olacak aslında. bizim mavilinin başı dertten kurtarsa halleder ama yine de bunca zaman uzattıkları hadise bundan ibaretmiş. dünyayı kurtarmış ama kimseler bilmiyormuş, bilinmek için oralara gitmiş.

.kendisinin güçlerini bastıran aleti bu çılgın arkadaşın yapması da iyidi. bu kadar üstün bir arkadaşın aklına gelmemesi de komikti. tabii sonuçta zeka ile alakalı ona lafım yok güzeldi. angela bu olayı niye kabul etti? o saçmaydı. diğer türlü tanrı ile ilişkiye girmek zor tabii ama bu sefer de anılar yok. tanrı kendini gücünü bastırabilir mi? olay bu noktaya gidiyor. bu olayda bastıramıyormuş. ilginç bir olay.

.dedesinin neden adam öldürdüğünü de anlamadık. bilgiyi kendisi vermiş. paradoks diyor iyi güzel ama sadece bunu adam gidip anlattı diye mi yapıyor, biraz saçma değil mi? tarih işlesin diye yapıyor ama yine de saçma buldum.

.europa'da hayat meselesi güzeldi. sıfırdan yaratılışı taklit ediyor, gölden bebekler çıkıyor ama içleri boş. başkasını düşünen varlıklarla oluşacak bir alem de pek işe yaramazmış. bunu anlatıyorlar bize. mücadele gerekiyor, denklik gerekiyor mevzu bundan ibaret.

.aynı tip yarattığı arkadaşları üreme koymak yerine gölden çoğaltmak da nasıl bir fikirse artık o çok acayip. halbuki bu tipler çocukken karşılaştığı, seviştiğini gördüğü bir çiftmiş, nasıl bir olaysa yine de insan işte. tam tanrı sayılmaz yani.

.sonuç olarak tehdit yaklaştı diye arkadaşı canlandırıyor, hemen çocukları güvenceye alıyor. iyi güzel aynını niye kadına yapmıyor? hepsini europa'ya bile götürebilir, tehdit geçene kadar takılabilirler. böyle bir imkanı var. anlık bunu becerebilir. neden yapmadı? neden başka yolu yok dedi. başka yolu yok demesine angela inanmayıp nasıl kendi başına daldı. ulan sen tanrıdan daha mı iyisin tek başına o kadar adama dalıyorsun, bu anda aşık olmuşmuş. bu kadar saçma bir harekete mi aşık olmuş? tüm zamanları bir arada yaşama olayını düşününce yine komik ama ne bileyim diğer ihtimaller de olası. adamın yaşayışı kader gibi olunca durum böyle oldu.

--- spoiler ---