19 Eylül 2021

the witcher s01e01:

oyununu ya da kitabını bilmeden dizisine başlamış bulundum. başka izleyecek bir şey bulamadığım için başladım. bu tarz hikayeler elbette güzel oluyor ama bilmeden yazınca pek iyi olmayabilir. yani derinlemesine bilme gibi bir amacım da yok, o kadar merak edilecek bir tarafını da göremedim. oyun dünyası zaten apayrı, oyun da kitaptan gelmiş. okuyacak olsam izlemezdim, her ikisini yapan da var ama ne bileyim, maksat vakit öldürmek, kafa dağıtmak, o kadar uğraşmaya değmez.

dizinin havasını tam verememişler, en azından ilk bölüm için son dövüş sahnesi haricinde hepsi çok yapaydı. belki son dövüş sahnesi olmasa diziyi bırakacaktım bile, o tarz sahneler için izlenebilir. esas karakterler iyi olmuş ona şüphe yok ama yan karakterler de hiç olmamış gibi. zaten ilk bölüm itibariyle yan karakterlerin nerdeyse hepsi öldü. müzikleri de çok daha iyi beklerdim, olaylar başlayınca ver coşkuyu kabilinde bir şey çalıyor, onun haricinde güzel bir müzik de yok.

--- spoiler ---

.bir sürü olay, yer ve insan ismini bilmeden izleyince ayıp olabilir şimdi ama kabaca özetleyeyim. bir adet prenses var, düşman olan birileri geliyor, ayaküstü meydan savaşı yapılıyor ve kaybediyorlar. kral oracıkta ölüyor, kraliçe kalesinden atlıyor. kaledeki diğer insanlar da düşman eline geçmemek için intihar ediyor. son planları buymuş.

.bir tek prenses geride kalıyor, onun da kaçması için büyücü ve şövalye görevlendiriliyor ama ikisi de daha kalenin dışına çıkar çıkmaz iptal oluyor. prensesin çığlığı kuvvetli, çığırarak ortalığı yıkıp kaçabiliyor.

.bir tane yaratık avcısı var, kendisi witcher arkadaşımız, beyaz saçlı değişik gözlü biri. olaylar başlayınca yaratığı öldürüp geyiği yiyor. barda biraz muhabbet, insanlar kötü davranıyor ama kadının teki iyi davranıyor.

.kızın teki buna öldürülecek yaratık var diyerek bir büyücünün mekana sokuyor. kendisi yaratık öldürerek hayatını devam ettiren biri. büyücülüğü yanında kılınç ustası ve kalın sesi mevcut.

.bu iyi davranan kadın ormanda bunu kıstırıp az biraz sevişiyor, az biraz kaderini gösteriyor. kaçan prenses olarak diğeri ile yolları kesişecek. diğer esas büyücümüz de bu kadını öldürmesini istiyor. intikam muhabbeti arasında küçük kız kaldığı için kadını ve çetesini öldürüyor. mutant biriymiş, adam otopsi yapacakmış, diğerlerini nasıl etkilediğini bulacakmış falan filan, izin vermem diyor ama halk kovunca oradan kaçıyor bizim witcher.

--- spoiler ---