22 Ocak 2021

Seven Worlds One Planet

 

uzun bir süreden sonra david amcamızın bir başka belgeseliyle beraberiz. yedi tane bölümü var. kaç tanesine denk gelirim bilemiyorum. benzer konsepte bir iş yapmışlar. madem tuttu niye devam ettirmeyelim demişler ama güzel yani. sırf usta kameramanları için izlenir o ayrı. çok fazla bir hikaye bulamamış gibiler. en azından avrupa ile ilgili izlediğim bölümde öyle çok ilginç bir hikaye göremedim. bir de dublajlı izleyince o coşkuyu alamadım ama yapacak bir şey yok.

Europe 

e05:

--- spoiler ---

.avrupa bölümü puanı en düşük bölümmüş. zaten avrupada gösterilecek fazla bir hayvan da kalmamış. hala yok şunlar kaldı yok bunlar kaldı diyor. yetmiyor kuzey ışıklarını gösteriyor. hani nerde hayvan? hayvan değil de doğa gösteriyor desen, diğerleri ne? öyle garip bir şey olmuş.

.maymun hikayesi falan saçma olmuş. çektiklerine değmezmiş. bir tane bölgede tadımlık maymun mu bırakmışlar? hep orada mıymış? bunu bilemiyorum ama çok az maymun var. biri diğerinin çocuğunu çalıyor. insan yapımı bir alet üzerinde atraksiyon yaşanıyor ve tatlıya bağlanıyor.

.misk öküzü tüyleri dalgalanması hipnotize ediciydi. tüm belgeseli belli bir yavaş çekimde verince böyle bir etki yaratıyor ama güzel de yapmışlar, ne diyeyim bilemedim. onda da bir numara olmuyor. bildiğimiz tokuşma ama yine de koyalım demişler.

.ayı ailesi de benzer şekilde olay değil de göstermelik bir çekimle gelmişler. az ormanında kalan ayılar şeklinde gösterim var. erkek ayı gelince yavrular ağaca kaçıyor. erken inince de anne atar gider yapıyor. atar hareketi bir değişikmiş.

.mayıs sineklerinin coşkusunu güzel çekmişler. çıkanın üzerine abanıyorlar, hayatlarının son anlarında bunu beceriyorlar. döllenen dişiler de 5km ötede yumurtlayıp ölüyor ve hayat döngüsü devam ediyor.

.hamster olayı falan komikti ama mezarlıkta çekimi kolaya getirmişler. yani vahşi hayvan derken bunlara geleceksek işimiz var.

.kurt meselesinde yeni nesil gece çekimi yapmışlar sanırım. tamamen 3d görüntü gibiydi. belli bir yavaşlatma ile böyledir. kurtlar araya araba girerek zorla avlanıyor, sonra köpekler avlarını çalıyor. nedir şimdi bu?

.vaşak arkadaşla da bitirmişler. kıtada nesli tükenmiş o kadar canlı varken kurtardıkları ile umut vermek istemişler. tam kurtarıldı denemez ama 700 civarı vaşakları olmuş. ne diyeyim bilemedim.

--- spoiler ---