2 Aralık 2019

sesten müziğe e03:

Armonikler

--- spoiler ---


.güzel bir şeyler anlatacaklarmış ama yine goygoya gitmiş gibi olmuş. köprü yıkılma olaylarını neden elli kere gösteriyorlar? tamam bir tanesinin görüntüsü çok ilginçti ama bir kere gördük yetti yani. üstelik müziğe geçene kadar köprülerden dolaştırmış oluyorlar. basit bir mevzu, sadece ilginç diye abartılıyor işte.

.ses dalgalarındaki sinüslerin parçalanıp birleştirme muhabbeti güzeldi. kısmen bilinen bir şey ama güzel anlatmışlar. ses sentezleyici arkadaşların bunları taklit edip yeni enstrüman olmasını da güzel anlattılar. tabii orjinal seslere ulaşamadılar, ihtimaller sonsuz olunca mümkün değildir demeye getirdiler. onun yerine ses örnekleri muhabbeti var işte.

.gürültü ile müziği ayıran şey oranlı olması. bunu da anlatmış oldular, oranların da oranı olunca başka bir olay mı oluyordu? yoksa hepsi bunla mı ilgili bilemiyorum. ses dalgaların katları şeklinde meseleden köprüye geçtiler. harmonikler muhabbeti ilginç ama oradan notalara, akorlara geçmek yerine köprüye geçmek pek de güzel olmadı işte.

.piyano içinde tek titreşen telin harmonikleri, diğer telleri de titreştirdiğinde, esas olay oluyormuş. güzel açıklama ama bir yere kadar işte. daha detayına girip iyice güzelleştirecekken öyle yarım kalmış bence.

--- spoiler ---