3 Aralık 2019

preacher s04e10:

End of the World

--- spoiler ---

.aslında güzel oldu ama buruk kaldık. esas kahramanların tamamının öldüğü bir seri yapalım demişler. aslında tamamı demeyelim de çoğu diyelim. herr starr ölmedi sonuçta.

.jesse ve tulip mutlu yaşayıp, yaşlanıp ölmüş oldular. onun da güzel hissetirmesi lazım ama pek hissettirmedi. aynı anası gibi bir kızcağızları oldu, o büyüdü. cass ile son bir sohbet ettiler, o da kendini yakarak intihar etti. güneşe çıkıp intihar eden, üç bin yıllık vampirimiz vardı. true blood'ı hatırlattı.

.esas tanrıyı öldürttüler, o çok fenaydı ama bir şaşırtmaca yapalım demişler. biraz tuzu fazla kaçmış. ulan madem öyle niye katillerin azizini cennete yollayıp, orada öldürttürüyorsun. normal şekilde jesse ile tanrı kapışırken gelip kurtarsa da güzel olabilirdi. öyle beklenen olur diye kıvırmışlar ama pek olmamış. yani olmuş da olmamış.

.geçen bölüm öyle bitmişti. katillerin azizi geliyor, jesse'yi öldürecekti. genesis'in anası ve babası gelip, güzelce dövüşüp kurtarmaya çalışıyorlar ama olmuyor, karının kılıncı arkadaşa zarar verebiliyor. jesse'nin aklına da oradan bir fikir geliyor. ölüme ne dersin, babalık diyor. günah çıkartıp öldürüyor, cennete gidiyor ve orada da tanrıya sürpriz yapıyorlar. her şeyi bilen tanrıya nasıl bir sürpriz olur orası biraz saçma tabii.

.dans eden mesih arkada, hampırdu kardeş için çok üzülüyorlar ama cass niye orada önce tulip ile kapışıp sonra elemanı öldürüyor. madem kendisi öldürmese olmaz mıydı? ben yaparım demişti ama garip oldu o kısmı. eleman da aya gitme meselesini esasında anlamış, bu dünyaya kötülüğü dokunmasını istemeyen iyi bir insanmış.

.tanrı geçiyor olayları izlemeye, niye bırakıyor orası da garip. kendim her şeyi yok ederim ama özgür irade önemli diyor, hile yapmam keyfi böyle çıkıyor diyor. yani tanrı olayını çok oturtamadılar ama mesaj için gerekli demişler.

.ardından mesih ölünce mevzu bitiyor ama tanrı normal bir insan gibi, bunları göremeden, tekrar normal isaya gidiyor. o da hitleri öldürüp bir mağazada çalışmaya dönüp hayatını öyle tamamlıyor zaten. kendisi mesih olmayı kabul etmiyor. 

.herr starr yardımcısını kandırıyor. birlikte kaçacağız buralardan, kıyametten kurtulacağız diyor ama kadın tam inanacak gibi olup vazgeçecek iken, şak diye vuruyor karıyı. ayıp ediyor ama komik adam, mastürbasyon numarası ile yine hayatını kurtarıyor. o da uzun sarı saçları ile hayatına devam ediyor. ölenler yanında bir tek dünya ona kalıyor.

.bölümün yarısında olaylar bitiyor. jesse beyazlı tiplerin hepsini tanrıyı bulmaya göndermişti zaten. iki sene öyle geçiyor. tanrıyı bulup haber salıyorlar. tanrı ile oturup bir konuşma yapıyor ki aslında biraz gereksizdi bu. neden böyle yapıyor?

.sonra tanrıyı yerden yere vurup, seni kimse sevmeyecek git buralardan diyor. o da cennete gidiyor, orada da aziz onu öldürüyor. bu tanrı için biraz saçma  bir son oldu ama öldürülmesi güzel. kendi yaratığı tarafından öldürülebilmesi saçma. öyle karışık bir hale getirdiler.

.jesee ile tanrı sohbeti aslında güzeldi, bunun için böyle bir şey tasarlamış olmalılar ama ne bileyim yine de çok mantıklı gelmedi bana. şaşırtmaca haricinde direkt dalsaydı iyidi. genesis onun üzerinde işe yarıyormuş mesela, oradan yardırsalar da olabilirdi. bunlar basit olur demişler ama vardıkları sonuç biraz ağır olmuş.

.hem genesis ve tanrı ile bir sürü şeyi düzeltebilirdi. hayata karışmak istememiş, zaten genesis'i de kullanmak istememiş. en son komutu, ona özgür ol demekse, kendisi niye özgürlüğü seçmemiş ki? 

.tanrının yaratıklarından şeytan ile meleğin çocuğu tanrıya hükmedebiliyor. bu da fantastik hikaye için bile abartı bir olay. madem abarttınız neden gerçekçi bitiriryorsunuz arkadaş?

.büzük suratlıya da üzüldük. araba çarptı öldü komik oldu demiştik, onun yerine araba çarptı, büyük operasyon geçirdi. plastik cerrahi falan oldu moldu, derken açtılar suratını ve korktular, bu da komik oldu.

.sonra biri geldi, intihar etmesi için yönlendirmelerde bulundu. bu kadar komik hadiseye çok karanlık bir sahneydi. eleman bana acımayın ulan diye çıldırdı. araba çarpan noktaya geri döndü, normal bir şeyler çaldı, kimsenin dikkatini çekmedi. biraz agresif çalınca, görenler oldu. eh biraz mutlu bitti diyebiliriz ama en başından beri bu büzüğün ne işi vardı, ne oldu, orası biraz saçma tabii.

--- spoiler ---