12 Kasım 2019

Through the Wormhole s06e04:

Do We Live in the Matrix?

--- spoiler ---

.biraz boş beleş bir bölüm yapmışlar. adamlar konuları bitirdi herhalde. zaten daha önce gerçek, gerçekten gerçek midir? şeklinde bir şeyler gevelemişlerdi. şimdi evren bir simülasyon olabilir mi diyorlar. bunu da matrix üzerinden anlatıyorlar ama uzman kişiler baya salakça geldi bana.

.hele hele en son filozof mudur nedir? resmen adam kalmamış da konuş kardeş demiş gibiler. adam diyor ki çift yıldız sistemlerinden ya da belli yıldızlardan enerji alaraktan yeni bir büyük patlama yaratıp kendi evrenimizi yaratmalıyız. biyolojiden ilham almalıymışız. bu ne lan? kimse demiyor mu abi, öyle büyük bir olaya girersek mevcudu kaybederiz diye. evren yok olacak diye kafaya takmış, böyle bir çözüm bulmuş. yani bana çok salakça geldi. eğer cidden bir çözüm bulunacaksa bunu biyolojiden ilham alarak falan yapamazsın, zaten mevcut büyük patlamalar tekrar ediyor da diyorlardı. bir şey yapmana da gerek yok. sanki enerjiyi depolayınca, dönüştürünce, tüm sistemi çalışır hale getirebileceksin gibi anlatıyor ki o kadar enerjiye bir şey de yapılamayacağı ortada.

.diğer tipler de genelde bilgisayar oyunları, programlama ve simülasyonlarla geldiler. bir tanesi tüm bu bilgileri işlemenin mümkünatı yok diyor. içindeysen hataları da göremezsin diyor ki bu daha mantıklı. 

.diğerleri insanların program olarak üretilmesinden bahsediyor. bunun için teknoloji ilerleyebilirmiş gibi anlatıyorlar. sanki işlemci hızlarının ikiye katlanarak ulaşabilecekleri bir seviyeden bahsediyoruz. resmen goygoy yapmışlar.

.solucan örneği de çok vahimdi. bir solucanı bile taklit edemeyip nasıl bu kadar büyük düşünüyorlar? içinde bir sürü mekanizma var diyor. birbiri ile etkileşimini taklit edemiyoruz diyor. zaten o canlılık demek değil mi? yine de bir gün insan gibi bir şeyler yaparız diyorlar. yersen artık.

.içlerinden en makul abimiz, evrenin bir hatasını bulduğunu söyleyen fizikçi abimizdi. mevzu her şeyin özünde bir yapı var diyor. bunu saçma bir şekilde ızgaralı sisteme benzetiyor ya neyse haklı da olabilir şimdi çok şey etmeyelim. bu yapı yüzünden bir takım üst sınırlar var diyor. gözlem olarak süpernova patlamalarında oluşan bir şeylerin ya da diğer patlamaların belli bir üst limit ile ortaya çıkıyor olmasıymış. en azından dünyadan öyle ölçülüyor diyor. bunun da sebebi belli kalıplar içinde yürümeye zorlanan enerjinin limitlenmesidir diyor. 

.evreni basit kodlarla açılayan şapkalı elemana gram güvenmedim. ulan zaten senin algın basit kodlarla algılayabiliyorsa, evreni de böyle zannedersin. tamam her şey bir alt koddur, basite indirgediğinde karışık da bir şey kalmıyordur ama bu evren böyle işliyor anlamına gelebilir mi?

.morgan abimize benzeyen bir matematikçi bilim insanı, evrendeki bir takım mevzularda bilgisayar kodlarına benzer yapı bulduğunu iddia etmiş. bunu atom düzeyinde ya da o civarlarda diyelim, maddenin bir arada kalması için hata ayıklama kodu olduğunu fark ederek yapmış. sonra dna'da da benzer bir durum olduğunu iddia etmiş. hata ayıklama kodu dediğini bilgisayar koduna benzetip, her şey bilgisayar kodu demek ne derece doğrudur orasını bilemedim. sonuçta bilgisayar kodu da o hata ayıklama kodlarının ürünü insanoğlu tarafından yaratılıyorsa, benzerlik olması mümkündür gibi geldi bana. doğrusunu tabii ki uzmanlar bilir, felsefeci hariç!

--- spoiler ---