2 Temmuz 2019

planet earth ii e05:

Grasslands

--- spoiler ---

.adamlar kasten mi yapmış diye düşünmeye başladım. aslan ile bizon meselesinde bile tam bir başarılı av çekememişler. aslanlar bizonu biraz ayakta çiğniyor ve bırakıyor. su içersinde boğuşmalar, yavaş çekimler falan harika ama tam olarak ne anlatıyorlar anlamadım. neden başarılı bir av çekmemişler? neden kaçırdıkları avı çekmişler? başarısız av istatistiği daha yüksek ama bu çekimdeki hikaye ne anlamadım. bizon kendine güveniyor, kaçmıyor. sonra o kadar aslan arkasını parçalıyor ve hiçbir şey olmamış gibi hayat devam ediyor.

.çayırlardaki fare kardeş en tatlı görüntüydü. yavruları da varmış. çimlerin ucundaki bitkilerden besleniyor. avcı baykuş gelince aşağılara doğru inmeye geçiyor ama bildiğin düşüyor. sonra da evini buluyor. mutlu son. ölseydi o yavrular da ölecekti. bu nasıl bir yaşamdır insan algılayamıyor.

.milletin üzerine binen kuş kardeş var. otostopçu gibi takılıyor. en son fillerin kaçırdığı çekirgeleri havada kapıyor. işi bu galiba ama biraz boş beleş bir iş. filin etrafında uçan sinek gibi oluyor bir yerden sonra.

.çayırlarda fare avlayan kedi kardeş, türünü bilemiyorum senden özür dilerim ama uzun bacaklı bir arkadaş kendisi. bakınız yine bu avcılık sezonunda da fare kazanıyor. farenin gözlerinden can fışkırıyor. öyle bir hayatta kalma azmi karşılıksız kalmadı diye mi bunu gösterdiler? ne ettiler ben anlamadım. fareler azalmış, ondan böyle olmuş diyor, yersen.

.çiftleşmek için zıplayan siyah kuşa selam olsun. en uzun süre zıplayan kızı götürüyor. afrika kabilelerinde de böyle bir şey vardı. kuşlardan örnek almışlar herhalde. en sonunda kız bir oraya bir buraya kaçarken, yetti gari diyerek dalıyor.

.tarımcı karınca kardeşleri biliyorduk. ilk duyduğumuz kadar bir etki yaratmadı. yine david amcanın belgeselinden öğrenmiş olabiliriz ama yeni bir şey bulmak yerine tekrar etmek yakışmadı. termit meselesin de de karınca yiyen kardeş vardı. nesini bağladılar anlamadım.

.bufalo ve tilki hikayesi anlattılar da ne alaka abi? biri et obur, diğeri ot obur. olayları farklı bir kere. neyse ki tilki aç kalmadı. hani belki bufalonun kaçırdığı fareyi yedi gibilerinden demek istemiş olabilir ama yine de çok mantıksız.

.ve yine başarısız bir av, ren geyiği yavrusu hayatı için koşturuyor. kurttan daha hızlı koşturuyor. mevzu bu. o kadar geriliyoruz ama bir şey olmuyor. bir taraftan sonra hayal kırıklığı yaratıyor. niye böyle yapmışlar acaba diye tekar tekrar soruyorum.

.son kısımdaki hikaye de saçmaydı yine. çimlerde kaplan çekimi yapmaya çalışıyorlar ama belgeselde kaplam mevzusu bile yok. iki saniyelik bir çekim. o kadar mı değerli? adamlar sırf bunun için uğraşmış. diğer görüntüleri hazırdan koyduk der gibi. kameralarını ayının parçalaması, fillerin direkleri ezmesi komikti. gergedanların üzerine bok atıyorlar. bildiğin böyle kovalıyorlar.

--- spoiler ---