2 Temmuz 2019

planet earth ii e04:

Deserts

--- spoiler ---

.adamlar bence acele etmiş. şimdi diyor ki aslan kardeşler çok aç, bir iki başarısız saldırı yapıyorlar. sonra son çare zürafa kardeşe gidiyorlar. zorda kalmasalar buna bulaşmazlar diyor ama aslanlara bakıyoruz gayet de yağlılar. zayıf aslan görmesek kandıracaklar. bir sürü arkadaş resmen av partisine çıkmış gibi. böyle anlatsa saygı duyacağım ama yine de zorluyorlar işte.

.sonra başlıyorlar zürafayı kovalamaya ulan sanki yakalayıp ya da destansı bir yamukluk olup iş bitmiş gibi anlatıyorlar ama zürafayı tuzaklarına doğru çekiyorlar, lider aslan buna bir zıplıyor. boynundan sekip düşüyor ve av bitiyor. bu mudur yani? tamam tüm avları yakalasalar hayvan kalmaz ama belgeselci olarak senin görevin yakalanmış avı ya da yakalanmamışsa bile çekilmeye değer olanı göstermek. önüne geleni çekmişler gibi olmuş böyle.

.benzer şekilde kaktüslerin arasında avcılık yapan kuş kardeşler vardı. onlar da dikenler arasında yayan şekilde ava geçiyorlar. tamam çok güzel, gerildik de, av olan mahsun minik kardeş de bir tarafta sinmiş bekliyor. hepsi harika, en son kıstırdılar diyor. tamam kıstırdılar. en son pençe hamlesini yapıyor ve orada kesiyorlar. hani nerde yakaladı mı? bence kandırdılar bizi.

.çölde avlarını dikenlere asan psikopat kuşa saygı duydum. hem de nasıl avlamış öyle sıra sıra dizmiş, yavrucaklarına yediriyor ama biraz manyak hepsi sanırım.

.çekirge arkadaşlar bölümün yıldızıymış. onları çekmek için çok uğraşmışlar. tamam 1 milyar çekirge, saymışlar mı bilmiyorum. abartıyor olabilirler ama bir sürü çekirge görüntüsü var. onları ne ara çektiklerini göstermiyor. ayrıca ortalığı kasıp kavuruyorlar, bunlar belgesellerinin derdinde, milletin ekinini korumak için adamların canları çıkıyor, bunlar çekirgelerin ortasında çıplak koşturma fantezisi yapıyor. hiç yakıştıramadım.

.çölün ortasındaki su birikintisine doluşan hayvanlara üzüldüm. en üzücüsü güvenli olsun diye yavrusunu uzağa bırakan baba kuşun fedakarlığı idi. göğsündeki tüylerle su taşıyor, yavrular da kana kana içiyor ama bunu yaparken bir iki tanesini kütlettiler. insan bir taraftan hayret ediyor. neymiş bu böyle.

.at kardeşleri de güzel çekmişler, atların kendisi güzel zaten de bir de yabani atlar liderlik mücadelesi falan olunca bir acayip. kavga çabuk bitti ama bunlar birbirlerini parçalamıyor. çenesi menesi kırılır dedi ama öyle bir şey olmadı. sahneler güzeldi.

.belgeselin en beğendiğim canlısı, çölde üzerine su yoğunlaştıran böcek kardeşti. bu zekayı nerden edinmiş bunlar, nasıl makineler ben anlamadım. süper fikir. vücudu da buna uygun. benzer şeyleri yapan kertenkele de varmış. zaten bunu yapamayanlar kavruldu gitti ama ne bileyim yine de insan hayret ediyor. yalnız bukalemun kardeşin böcekleri çıkarken değil de inerken yemesi de biraz terbiyesizlikti. david amca da bunlar daha sulu oluyor onu biliyor diyor. eğleniyor resmen bizle.

--- spoiler ---