5 Temmuz 2019

how the universe works s05e01:

The Mystery of Planet 9

--- spoiler ---

.adamların yedi sezon belgesel serisi var. döndürüp döndürüp aynı bölümleri yayınlıyorlar. neyse ki bir tane izlemediğime denk geldim ama ne bileyim kendi çaplarında olay olsun diye abartıp duruyorlar işte.

.pluto'yu gezegenlikten çıkaran adam, yeni gezegen bulup sevimli olmaya çalışıyormuş. kızı da böyle demiş. insanlar seni tekrar sevsin diye gezegen bul demiş. adam da bir dokuzuncu gezegen olabilir demiş. dış kuşaktaki hareketlere göre büyük bir cismin olabileceğini düşünüyorlarmış. dolaylı kanıtlar var ama sırf bu dolaylı kanıttan öyle goygoy yaptılar ki izlerken bunaldım.

.yok efendim süper dünya olacakmış. bizim sistemde böyle bir şey eksikmiş. ulan süper dünya olmamasının nedeni jüpiter işte hiç açık belgesel izlemiyor mu bunlar? hep aynı lafları edeceklerine araştırsalarmış.

.ayrıca en önemlisi pluto'nun gezegenlikten çıkarılmasının sebebi yörüngesindeki ıvır zıvır temizliği olmamasındandı. adamlar gezegenlik için böyle bir şart koşmuş yoksa o kuşaktaki her pluto gibi cismi sayacaksak bir sürü gezegen olur demişler. aynı şey dokuzuncu gezegen için uygulanacak mı peki? 

.yörüngesi çok farklı, o yol üzerinde temiz olacağı düşünülebilir mi? büyük bir yapısı varsa belki temizlemiştir ama tüm bunların hepsi varsayımdan ibaret. güneş sistemine bu yörüngede bir cisim olsa ve biz bunu fark etmesek o şaşırtıcı olurdu. adamlar bunun üzerinden belgesel yapmışlar. yörüngesi uzun zaman aralıklarında güneşe yakınlaşıyor. geçmişte bunlar görünmüş bile olabilir. hepsi mümkün ama işte abi bir taraftan daha gözlemlenmeyen bir gezegene don biçmek de çok saçma.


.yok efendim süper dünya, yok jüpiter gibi, yok saturn gibi yok neptün gibi, öyle sayıyorlar. büyük plutondur bu diyorlar olsa olsa donmuştur diyorlar. donmuşsa ve büyükse içinde jeotermal vardır, canlılık vardır falan diye sallamaya devam ediyorlar. ne yaptınız abi biraz yavaş atsaydınız valla utandım izlerken artık.

--- spoiler ---