20 Temmuz 2019

dark s02e08:

Endings and Beginnings

--- spoiler ---

.paralel evrenler, çoklu evren teorilerini de karıştırırlar dediydim. iyi de bu basite kaçmak işte. bir sürü dizi aynısı yapıyor. neden bu kadar şaşırtıcı bulundu, onu hiç anlamadım. bana hiç de akıllıca bir seçim gibi gelmedi. üstelik herkesin elinde bavulla dolaşıp zamanda takılmasından sıkılmışlar, minik bir pokemon topuna çevirmişler, daha kolay hareket edelim abi gibi. o evrenler arası geçiş de yaptırıyor olabilir. jonas ağzını yüzünü bu şekilde de yakmış olabilir.

.esas saçma olan, adam'ın gelip kızı öldürmesi. şimdi döngüyü tetiklemek için bu kızı öldürmesi gerekiyormuş. tüm bu kara maddesi, zamanda yolculuğu şusu busu, jonas'ın tetiklenmesi ile oluşuyormuş ama tetikleyen de yine kendisi. ne lan bu? başkası olsa daha mantıklı olurdu. martha bir şekilde ölse, buna engel olamasa, bunu engellemek için de dünyayı yok etse, eh işte derdim. şimdi ne bu diyorum. istersen gelip beni durdurabilirsin diyor. ulan eğer durdurmak istiyorsan, o bilekleri keseceksin arkadaş. net çözümü var. neyin derdindeler anlamadım. aşırı saçma geliyor bana bu yüzden.

.kızı, annesiymiş. bu da aşırı saçma. yani küçük kızın babası aynı zamanda küçük kızın, gelecekteki kızı olan annesi ile evliymiş. bu ne lan? şaka yapmak istemişler herhalde. halasına yanık jonas yeterli olmayınca böyle ittirelim demişler. noah gelecekteki kızı alıyor, geçmişte olması gerken yere bırakıp, adamın teki ile evleniyor ve kızları, noah'ın karısı oluyor. bu mudur? zamanda yolculuk paradoksu dedik de bu aşırı saçma oldu. her şey döngüsel diyerek bundan çıkıyorlar ama böyle açıklama olmaz. döngüsel bir zaman algımız zaten yok, normal şekilde ilerleyip, geleceğin geçmişi etki etmesi için önce bir kere düz şekilde ilerlemesi gerekiyor. adamlar bunu da es geçti. 

.başka konularda öyle olmadı. örneğin, jonas'ın daha yapmadı işleri hatırlamaması gibi. mikkel'i mağaraya geri soktuğunu gelecekte yaptığı için hatırlamıyormuş. nasıl olur? yaşanmış bir olaydı. madem döngüsel geçmişte olanları bir şekilde tüm karakterlerin hatırlaması gerekir. hatırlayamaması demek düz gidiyor demek. bazen düz, bazen yamuk, olacak iş değil.

.nükleer santrale elinde kağıtla girip, beton kırdırmaya güldüm. yani gerçekçi bir tarafı olabilir mi abi? radyoaktif dalgayı sadece o kıyafetler engeller mi? bu sevgili küremiz de açılmayı bekliyormuş. dünyanın sonunu engelleyen biraz beton ve varilmiş. kardeşinin ölümü arayan dedektifin teki gelip açınca dünyanın sonu gelmiş.

.hadi diyelim bu böyle oldu. bu son ile diğer karakterlerin döngüleri arasında ne gibi bir bağlantı var? örneğin nükleer santral daha önce ortaya çıksa, bu madde üzerinde çalışılsa ne değişirdi? illa saçmalamak mı gerekiyor? o şekilde de zaman makinesi yaptık derlerdi ama bu masum alman köylülerinin elinde bavul bavul gezmezdi.

.beyaz şeytan son tahlilde ne halt ediyor onu anlamadım. karı zaten kanser, ölüyor bitiyor. gidip onu kurtarıyor. kıyamet koptuktan sonra sığınakta olsalar ne yazar değiştirmeye mi çalışacaklar? olayları nedir? iki taraf  yapalım demişler ama döngüyü başlatan yine jonas ve kendisi oldu.

.mikkel'in anasının geçidi açıp beyaz ışıkla karşılaşmasını da anlamadım. geçit kapalıyken, kıyamet gelmiyor muydu? onu da açıklamadılar. öyle kaldı o noktada dizi. geçmişe gidip kocasını mı kurtaracak ne yapacak?

.noah niye öldü? agnes bunun kardeşi gibi göstermişlerdi, niye kardeşini öldürdü? adam niye bunu yaptırdı. daha da saçması, koskoca katil papaz noah, silahın emniyetini açmadan nasıl bocaladı. adam'ı öldürmeye çalışıp öldürememesi nedir? bu noah, adam kadar olmasa da gelecekte olacaklara vakıf ise öldüremeyeceğini nasıl bilemedi? hepsinin gerçekliği düz şekilde ilerliyor gibi gösterip, sonra ehe mehe, döngüler olduysa beni öldüremezsin, hiçbirimiz özgür değiliz, gelecekte yaşadıysa, bunu değiştiremezsin gibi geyiklere girmelerine ayrı bir uyuz oldum. madem değiştiremezsiniz, ne diye uğraşıyorsunuz arkadaş? şaka mısınız siz? üstelik durdurmaya çalışmanın, olaya neden olması geyiğini de sürekli yapıyorlar. hatta yetmiyor, adam gidiyor kızı öldürüyor.

.kız ölüyor, paralel evrendeki çıkıp geliyor. yine tüm bunların yaşanmış olarak jonas'ın adam'a dönmüş olması gerekecek. yani paralel evrenler de planın bir parçası olmuş olacak, bu durumda adam bunları zaten biliyor olması gerekecek. biliyorsa ne diye kendi minicik evreninde döngüyü tekrar ettirmek istiyor? paralel evrenlerden neden hiç bahsetmedi? hepsi saçma işte, daha ne kadar sayayım bilemedim. yetsin bu kadar.

--- spoiler ---