17 Temmuz 2019

dark s02e06:

An Endless Cycle

--- spoiler ---

.adamlar gram açıklama yapmadan, aynı paradoksu elli farklı çeşitte gözümüze sokuyorlar. şimdi jonas aslında babasını mağaraya sokan kişiymiş. o gece ortalık karışınca elini tutup koştuktan sonra veledi kaybediyordu ya, kendi kendisini engelleyip veledi mağaraya sokmuş, tünelden geçirip, onu orada bırakmış. bu ne lan?

.üstelik bunu yaptığını hatırlamıyor. yani dizinin bize izlettiği zaman dilimi aynı zamanda o karakterin de şimdiki zamanı oluyor, henüz geleceğe gidilmediği için bunu hatırlamamış oluyor. geri döndükten sonra tekrardan aynı şeyler yaşansın diye çocuğu mağaraya sokmaya gelecek. bu mudur yani?

.babası da pek intihara meyilli değilmiş. gelip ziyaret ettiği için intihar etmiş. bir anlamda eğer intihar etmezse oğlan var olamayacak diye bunu yapmış. bunun da bir manası yok aslında. intiharın da çok büyük anlamı olmayabilir. hadi hepsine tamam diyelim. ışıkçılardan olan yaşlı karı da babasının intihar etmesi gerektiğini söylüyor. hatta sırf onun yüzünden bu döngü devam ediyor. peki neden? madem adam'ı durdurmaya çalışıyorsun, neden böyle olacak?

.mevzu kız meselesi, kız ölecek jonas sapıtacak, adam olacak. bu böyle görünüyor şimdiden ama ne bileyim çok saçma. zaten ilk öpücüğü, gelecekten gelen tiple yapmış olması da çok saçma. hiç mi konuşmamışlar, gölde seni ilk kez öptüydüm diye. o da yok ulan ben sizin eve geldiğimde yiyiştiydik falan demesi lazım. aralarında bir zaman yolcusu var, bu her şeyi başlatıyor ama haberleri yok. külliyen paradoks arkadaşım. bunun açıklaması böyle olmaz. üstelik döndüler birbirine böyle bağlanmaz. zaman yolculuğu yapan kişi ya da nesne herhangi bir zamanın parçası olmaz diyordu. adam sonunda bu kadar zaman yolculuğunda hiçbir zamanın parçası olmuş, ağzını yüzü yamulmuş öyle kalmış gibi görünüyor ki bu da bir açıklama değil.

.üstelik döngüleri tamamlamak nedir? kıyamet nedir? ne olacaktır? karanlık ve ışık meselesi zaten ayrı bir muamma. bunlar belirsiz. bir de karakterlerin dizinin başladığı sıradaki birbirlerini aldatmalarına geri döndük. ulrich ile jonas'ın annesi. travestiye giden adam ve tabii jonas ile sevgilisi şeklinde bir aldatma zinciri gösterdiler. hepsi de saçmaydı yani.

.santralin başındaki adamın cinayet meselesi ve 33 yıl olayını anlamadım. onun da bağlantısı vardı ama bağlantıyı kurmadan bıraktılar. elemanın kasabaya gelişi, pasaportlarını saklayışı ve soyadını değiştirmesi falan hepsi bağlantılı olması gerekiyor. hala bağlanmadı. döngü meselesi ve esas karakterin kendinin yaşlı halini durdurması meselesi de zaten inanılmaz saçma olacak. adam durduğu yerde zaten geçmişte yaşadıklarını düşündüğünde, gençlik hali ile yapacağı her savaşı kazanmış olması gerekir. yoksa zaten "adam" var olamaz. 

.bir de eleman kendisini kessin bitsin gitsin, madem mevzu adam'ı durdurmak. böyle de basit çözümü var. iş oralara gelmesin diye, siz çok önemlisiniz diyor. şaka gibi ulan.

--- spoiler ---